main logo
22044

Bubuitură misterioasă, auzită la Iași: Legătura cu R. Moldova

O bubuitură puternică s-a auzit ieri, 9 iulie, în jurul orei 14:00, în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat.

Bubuitură misterioasă, auzită la Iași: Legătura cu R. Moldova

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” a oferit o primă explicaţia cu privire la acest fenomen misterios, transmite Știri.md cu referire la ziaruldeiasi.ro.

“La ora 14:08 și 30 secunde, în orașul Iași, și pe o rază de cel puțin 50 de kilometri s-a simțit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibrații mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. 

Curiozitatea este încă și mai mare că nici o autoritate, nici o instituție nu au găsit răspuns și nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce? În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceeași oră, același sunet (nu pot confirma dacă e de același calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze.

La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă, care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercițiu militar neconfirmat din varii motive. 

Din fericire, există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat, care măsoară simultan spectrul sunetului și vibrațiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice. Încercăm să le descifrăm”, a spus iniţial profesorul Gurlui. 

Ulterior, el a revenit cu o serie de explicaţii mai amănunţite: 

“Din calcule reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iașului, pe direcția Iași-Bălți. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil sa fie ceva mai sus de Iași, în Republica Moldova, cam la 30 km distanță. 

Unda de șoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iașului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iași, adică pe la 14:11. În Iași s-a simțit la ora 14:08. Sunt date foarte, foarte preliminare. De remarcat că și aeroportul Iași este fix pe această direcție. Dar poate este doar o coincidență”. 

Ulterior, profesorul Gurlui a mai lansat o ipoteză: aceea că ar fi vorba despre un meteorit.

Autorităţile nu au oferit nici o explicaţie pentru acest fenomen. 

Reprezentanţii Centrului antigrindină spun că nu a fost lansată nicio rachetă, iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a afirmat că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării