29 iulie, 11:15
179
0
Brexitul scumpește studiile în Marea Britanie: Un master va costa 20.000 lire
29 iulie, 11:15
179
0

Tinerii care vor să înveţe la universităţi din Marea Britanie nu sunt speriaţi nici de pandemie, nici de Brexit. Se tem de dublarea taxelor de școlarizare, după ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

După Brexit, tuturor candidaţilor li se vor aplica taxe de studenți internaţionali. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență şi chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate: "De acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu".

Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile de studii".

Împrumuturile acordate până acum de guvernul britanic le-au permis studenţilor să plătească anul universitar.  

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate: "Cu aceste credite susții niște oameni foarte buni să meargă la niște universități foarte bune care au o rată mare de succes din perspectiva angajabilității absolvenților lor".

Dincolo de grijile achitării taxelor, studenţii sunt preocupaţi, în primul rând, de felul în care vor începe anul universitar.

Adina Cristescu, consilier educațional: "Îi sfătuim pe cât posibil să plece, să-și urmeze planurile pe care și le-au făcut, pentru că chiar dacă o parte din cursuri vor fi online, e bine să fie în campusuri".

Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Toate informațiile sunt disponibile online, nu vor fi cursuri și nici laboratoare, vor fi mai degrabă un fel de seminarii în care studenții pot primi feedback pentru munca făcută".

După Marea Britanie, cele mai râvnite destinaţii pentru studii rămân Ţările de Jos, Franţa, Danemarca şi Spania. 

Bogdan Mărgărit, viitor masterand la o universitate din Ţările de Jos: "2.200 euro taxa de studiu plătită universității și în jur de 1.000 de euro per lună, incluzând costul de cazare, mâncare, transport, materiale".

Aproape 35.000 de studenți români învață peste hotare, potrivit UNESCO, ceea ce plasează România pe locul 5 în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter