1 octombrie, 14:40
142
0
Brexit: Uniunea Europeană va lansa o acţiune în justiţie contra Marii Britanii
1 octombrie, 14:40
142
0

Uniunea Europeană va lansa în mod iminent o acţiune în justiţie împotriva Regatului Unit pentru încălcarea articolelor privind ″buna credinţă″⁣ din Acordul de retragere, a anunţat joi postul de televiziune public irlandez RTE, transmite Reuters.

Foto: Getty Images

″RTE înţelege că acţiunea legală contra Regatului Unit este iminentă şi că a fost elaborat un proiect al scrisorii de notificare oficială, care declanşează acţiunea în justiţie″⁣, a scris pe Twitter editorul pentru Europa al RTE, Tony Connelly, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

″Scrisoarea de notificare oficială se concentrează pe încălcarea articolelor privind ″⁣buna credinţă″⁣ (4 & 5) ale Acordului de retragere şi, de asemenea, va declara că în cazul în care actul privind piaţa internă devine lege va însemna încă o încălcare a legislaţiei UE + internaţionale″⁣, a adăugat Connelly.

Pe de altă parte, ministrul britanic Michael Gove a declarat joi că între Londra şi UE încă există diferenţe în discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale, dar a precizat că Regatul Unit va face eforturi pentru încheierea unui acord.

Gove a transmis parlamentarilor britanici că în centrul discuţiei privind relaţia viitoare cu UE se află interesele sectorului auto.

″În această săptămână are loc cea de-a rundă de negocieri cu Uniunea Europeană ... evident rămân diferenţe de opinie, dar suntem decişi să lucrăm asiduu pentru a ajunge la un acord în cadrul stabilit de premier″⁣, a spus el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. 

În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ″atingere gravă încrederii″⁣, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter