main logo
318

Brexit: Un ministru german cere Londrei să nu mai testeze răbdarea UE

Ministrul de stat german pentru afaceri europene, Michael Roth, a cerut marţi Londrei să vină „în sfârşit" cu propuneri concrete în privinţa procesului de ieşire din Uniunea Europeană.

Brexit: Un ministru cere Londrei să nu mai testeze răbdarea UEBrexit: Un ministru german cere Londrei să nu mai testeze răbdarea UE

„Răbdarea noastră, a Uniunii Europene, este puternic testată în acest moment", a declarat Roth presei înaintea unei reuniuni a miniştrilor pentru afaceri europene din UE care are loc marţi la Bruxelles, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

„Nu pot decât să fac încă o dată apel la partenerii noştri britanici de la Londra să vină în sfârşit cu propuneri concrete în legătură cu motivul pentru care îşi doresc o prelungire", a spus el.

Principalul obiectiv al Germaniei a fost să evite un Brexit dezordonat, dar nu a putut decât să accepte o amânare a datei programate de ieşire, 29 martie, dacă Londra oferă un motiv clar pentru asta.

O extindere după luna iunie ar însemna că Marea Britanie ar trebui să participe la alegerile pentru Parlamentul European, a adăugat el.

„Dragi prieteni de la Londra, spuneţi ce vreţi. Timpul se scurge", a afirmat Roth.

Moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May solicită o amânare a Brexit-ului după data de 29 martie a fost votată joi de parlamentul britanic. O eventuală amânare mai trebuie acceptată de liderii tuturor celorlalte 27 de state membre, care se reunesc joi şi vineri la Bruxelles.

În textul moţiunii se arată că, dacă până la 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexit-ul, atunci guvernul May va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la data de 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar.

În cazul în care impasul nu este depăşit şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Uniunii Europene o amânare mai lungă a Brexit-ului.

Legislativul de la Londra a respins deja de două ori acordul convenit cu Uniunea Europeană. De asemenea, la 13 martie parlamentul britanic s-a opus prin vot şi variantei unui Brexit fără acord. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării