main logo
564

Brexit-ul costă mai mult decât contribuția la UE în ultimii 47 de ani

Până la finalul acestui an, Brexit-ul îi va fi costat pe britanici cât suma contribuțiilor către UE pe ultimii 47 de ani, arată o analiză Bloomberg Economics.

Brexit-ul costă mai mult decât contribuția la UE în ultimii 47 de ani

Divorțul încă nefinalizat de UE i-a costat deja pe britanici în jur de 130 de miliarde de lire sterline, adică peste 152 de miliarde de euro, potrivit Bloomberg, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Alte 70 de miliarde de lire sterline, adică peste 82 de miliarde de euro, se vor adăuga până la finalul anului la nota de plată. 

Asta înseamnă că totalul pierderilor financiare va depăși anul viitor suma contribuțiilor către UE din ultimii 47 de ani, estimată, după ajustarea la inflație, la 215 miliarde de lire sterline. 

Statisticile reprezintă o lovitură pentru apărătorii Brexit-ului, care au pus constant în centrul campaniei lor avantajul financiar adus de renunțarea la plățile către UE. 

Analiza mai arată că incertitudinea i-a blocat pe oamenii de afaceri și a provocat o încetinire a creșterii economice, de la votul din 2016 și până acum. 

Marea Britanie a rămas din acest punct de vedere în urma țărilor din G7, grupul din care fac parte unele dintre cele mai puternice economii precum SUA sau Canada. 

Mai exact, economia britanică ar fi cu 3% mai mică decât ar fi fost dacă cetățenii ar fi votat pentru rămânerea în UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării