main logo
426

Brexit: Tribunalul va decide dacă Johnson va fi pedepsit pentru minciună

Un tribunal londonez a anunţat joi că va decide miercuri dacă să-l convoace sau nu pe fostul ministru de externe Boris Johnson.

Brexit: Tribunalul va decide dacă Johnson va fi pedepsit pentru minciună

Acesta a fost acuzat că a minţit în privinţa costului aderării Marii Britanii la Uniunea Europeană în cadrul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexitul, relatează AFP, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Aceste acuzaţii vin din partea omului de afaceri Marcus Ball, ai cărui avocaţi au depus joi o cerere de convocare a lui Boris Johnson, în scopul de a-l trage la răspundere pentru o culpă gravă în exercitarea atribuţiilor.

Potrivit acestor avocaţi, apărătorul pasionat al Brexitului a minţit cu bună ştiinţă, pe când era primar al Londrei, pretinzând că Marea Britanie vărsa 350 de milioane de lire sterline (400 de milioane de euro) pe săptămână la Bruxelles.

"Democraţia presupune un leadership responsabil şi onest din partea persoanelor care ocupă funcţii publice", a pledat avocatul Lewis Power în faţa unui tribunal londonez.

"Marea Britanie nu a trimis sau donat niciodată 350 de milioane de lire pe săptămână", a sublinia el. Boris Johnson "ştia că această cifră era falsă. Totuşi, el a ales să o repete, din nou şi din nou".

"Acuzaţia nu se referă la Brexit", a dat asigurări reclamantul, afirmând că nu doreşte să obstrucţioneze divorţul ţării sale de Uniunea Europeană, "dar cu prilejul referendumului privind Brexitul a decis Johnson să inducă publicul în eroare".

Acuzaţii respinse de politician, care nu a fost prezent joi la audiere şi care este deja pe lista scurtă a posibililor succesori ai prim-ministrului Theresa May. Pentru avocatul său Adrian Darbishire, acuzaţia este inadecvată şi manevra îndeosebi "politică".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării