main logo
689

Brexit: Situația cetățenilor români va rămâne neschimbată până în 2020

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, are numai cuvinte de laudă la adresa românilor care muncesc în Regatul Unit.

Brexit: Situația cetățenilor români va rămâne neschimbată până în 2020Foto: spectator.co.uk

Noble spune că românii sunt foarte „prețuiți”, fie că este vorba despre muncitori necalificați sau profesori și studenți, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.net

Diplomatul declară că statutul cetățenilor din țările Uniunii care trăiesc în UK nu se va schimba până la sfârșitul anului viitor, dacă va fi un acord cu UE referitor la Brexit.

În prezent, în jur de 189.000 de români și-au depus actele pentru a rămâne în Regat după Brexit. ”Suntem fericiţi că s-au înscris atât de mulţi pentru statutul de "settled" sau "pre-settled", spune diplomatul, potrivit Agerpres.

„Sperăm la un acord. Dacă va fi un acord, va exista o perioadă de implementare, iar această perioadă va dura cel puțin până în decembrie 2020. În acea perioadă, nimic nu se va schimba. În acea perioadă, nu au nevoie de nimic în plus faţă de ce au acum. După, sperăm că negocieri ample, pozitive şi constructive vor fi livrat o relaţie complexă şi ambiţioasă UK-UE. Speranţa noastră este ca, pe cât se poate, cooperarea UK şi UE să fie păstrată în noul document. Această nouă relaţie va fi unică în ceea ce priveşte relaţiile UE cu ţări terţe. Nu suntem la celălalt capăt al lumii, nu suntem undeva unde nu există relaţii personale sau unde nu avem comerţ. Vorbim de o relaţie imensă. Aşa că eu sper că guvernele noastre să răspundă în mod colectiv la provocarea de a face acordurile UE- UK trusa cu instrumente necesare cetăţenilor noştri”, a spus ambasadorul.

În condițiile în care 189.000 de români s-au înscris pentru un nou statut post-Brexit, diplomatul a încercat să schițeze un profil al comunității românilor care trăiesc în Regatul Unit. Andew Noble spune că, în prezent, nu mai puțin de 1.000 de profesori şi cercetători români lucrează în universităţi. 

De asemenea, sunt 10.000 de studenţi și foarte mulți lucrează în mediul de afaceri, având o „etică a muncii de top”.

„Nu ştim exact câţi sunt, deoarece nu suntem un stat în care poliţia ţine evidenţa populaţiei. (...) Nu avem un număr clar. Este evident că sunt în toate sectoarele economiei. Recent, am spus că avem 1.000 de profesori şi cercetători români în universităţi. Avem 10.000 de studenţi, avem una dintre cele mai bune reprezentări în mediul de afaceri - mulţi au origini româneşti. Cred că sunt peste tot. Sunt mulţi muncitori necalificaţi, iar aceştia au un rol esenţial în UK. Recepţionera mea preferată este româncă şi mă salută în română când merg la hotelul la care mă cazez de obicei. Şi ştiu de la cei ce vin în călătorii de afaceri că muncitorii români sunt foarte preţuiţi. Au o etică a muncii de top, iar calitatea muncii este pe măsură. Deci sunt diferiţi, mulţi doresc să rămână. Suntem fericiţi că s-au înscris atât de mulţi pentru statutul de "settled" sau "pre-settled", a declarat Andew Noble.

Întrebat în legătură cu temerile referitoare la faptul că noul statut post-Brexit, bazat pe puncte, va favoriza persoanele care au meserii cu pregătire superioară faţă de muncitori, Andrew Noble a precizat că oamenii nu se califică pentru statutul de "settled" sau "pre-settled" în funcţie de meseria pe care o au.

„Nu e vorba dacă ai sau nu un loc de muncă, este vorba dacă ai fost în UK anterior datei Brexit. Oamenii pot aplica pentru acest statut folosind numerele de identificare naţionale. Pentru că administraţia noastră publică este foarte conectată la mediul online, lucrurile sunt foarte simple: tastezi numărul naţional de asigurat iar restul merge de la sine”, a explicat diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării