main logo
370

Brexit: Scenariul absenţei unui acord este mai probabil ca niciodată

Scenariul absenţei unui acord între Londra şi UE în negocierile privind Brexit-ul este "mai probabil ca niciodată", a apreciat luni preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu o zi înaintea unui summit la Bruxelles.

Brexit: Scenariul absenţei unui acord este mai probabil ca niciodată

"Responsabili cum suntem, trebuie să pregătim UE pentru scenariul fără acord, care este mai probabil ca niciodată", a scris Donald Tusk în invitaţia adresată liderilor europeni, publicată luni seară, îndemnându-i în acelaşi timp "să nu abandoneze", relatează Știri.md cu referire la agerpres.

În cursul unei reuniuni neoficiale, la jumătatea lui septembrie, la Salzburg, liderii UE şi-au exprimat dorinţa de a se putea ajunge la un acord în octombrie, a reamintit Donald Tusk.

"În stadiul actual al lucrurilor, situaţia s-a dovedit mai complicată decât şi-au imaginat-o unii. Trebuie, totuşi, să rămânem optimişti şi hotărâţi, pentru că există bunăvoinţa de ambele părţi de a continua aceste discuţii", a menţionat preşedintele Consiliului, organism din care fac parte şefii de stat şi de guvern din UE.

"Faptul că ne pregătim pentru scenariul absenţei unui acord nu trebuie în niciun caz să ne împiedice să facem totul pentru a ajunge la cel mai bun acord posibil, pentru toate părţile. Aceasta ar trebui să fie starea noastră de spirit în stadiul actual", a adăugat Donald Tusk.

Duminică, ultimele negocieri înainte de summitul care începe miercuri nu au dus la niciun rezultat. Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a făcut cunoscut că "unele probleme-cheie" au rămas "deschise", în special "mecanismul de protecţie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure" după Brexit.

"Continuăm să muncim din greu pentru a ajunge la un acord, dar munca noastră de pregătire pentru evenimente neprevăzute se intensifică', a declarat luni, la rândul său, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării