Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
1
106

Brexit: Partidul Laburist o acuză pe May că nu a schimbat nimic esențial

Partidul Laburist a acuzat-o pe premierul britanic Theresa May că nu a oferit nicio schimbare substanţială la acordul Brexitului în negocieri.

Discuţiile privind Brexitul au reînceput marţi între o echipă de miniştri şi omologii lor „din umbră” de la Partidul Laburist (opoziţie), transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Surse din Partidul Laburist au informat că echipa guvernului nu a părut dispusă să accepte schimbări în declaraţia politică, cea care stabileşte viitoarea relaţie a Marii Britanii cu UE.

În schimb, miniştrii au găsit căi diferite de a oferi garanţii privind problemele ridicate de laburişti (precum standardele de mediu sau drepturile muncitorilor) printre care şi o nouă redactare a proiectului de lege privind actul de implementare (WAB) şi modificarea altor proiecte de lege ale guvernului.

Guvernul britanic speră în continuare că va obţine ratificarea acordului Brexitului de către parlament la timp pentru a evita participarea în alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai.

Guvernul a luat în considerare supunerea la vot a WAB pentru a încerca să treacă de acest impas însă laburiştii au respins ideea.

După discuţii, la care au participat miniştrii David Lidington şi Steve Barclay precum şi omologii lor din umbră, liderul laburist Jeremy Corbyn a dat vina pe guvern pentru impasul discuţiilor pentru că a refuzat să accepte compromisuri privind probleme cheie precum participarea la o uniunea vamală.

„Vom continua să ne susţinem punctul de vedere însă sincer trebuie să existe o schimbare în abordarea guvernului. Nu pot continua să vină cu acelaşi lucru care a fost respins deja de trei ori de parlament, trebuie să existe o schimbare. Avem o oportunitate să aducem acea schimbare aşa că sper că guvernul va vedea acest lucru”, a declarat Corbyn.

Totuşi, guvernul a căutat să dea vina pe lipsa de urgenţă din partea laburiştilor pentru impas. Purtătorul de cuvânt al lui May a declarat ea a transmis cabinetului marţi dimineaţă că discuţiile cu Partidul Laburist sunt „serioase dar au fost de asemenea dificile pe anumite subiecte precum programul negocierilor”.

O sursă din guvern a declarat că sursa tensiunilor este sentimentul că laburiştii sunt pregătiţi să tragă de timp pentru că nu sunt la fel de hotărâţi să evite alegerile europarlamentare precum conservatorii.

„Trebuie făcut progres urgent”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui May, adăugând că este „rezonabil” să se concluzioneze că guvernul doreşte un progres mai rapid decât laburiştii.

Comitetul 1922, cel însărcinat cu organizarea internă a Partidului Conservator, s-a întrunit marţi noaptea pentru a discuta despre o posibilă modificare a regulilor partidului. 

Conform regulilor actuale, nu poate avea loc un vot de neîncredere privind liderul partidului la mai puţin de un an de la precedentul. 

Această limită ar putea fi adusă la şase luni, astfel că May ar putea fi contestată din nou în iunie, după ce ea a supravieţuit votului din decembrie. Conform unei surse, există de asemenea posibilitatea eliminării limitei de timp cu totul.

Nu este aşteptată o decizie imediată, însă comitetul se va întâlni din nou miercuri.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Brexitul, tratat cu umor: Ce au de gând să facă mii de olandezi
1
36
article image
Brexit: Ce se va întâmpla cu românii stabiliți în Marea Britanie
1
964