main logo
503

Brexit: Juncker a cerut să se treacă de la discursuri la acorduri concrete

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că este momentul să se treacă de la 'discursurile' despre Brexit la transpunerea lor în texte juridice pentru a organiza corespunzător retragerea Marii Britanii din UE şi viitoarea sa relaţie cu blocul comunitar.

Brexit: Juncker a cerut să se treacă la acorduri concreteBrexit: Juncker a cerut să se treacă la acorduri concrete

Într-un discurs susţinut în Parlamentul European reunit la Strasbourg, Juncker le-a cerut de asemenea britanicilor "mai multă claritate", în special asupra felului în care poate fi evitată revenirea la o "frontieră dură" în Irlanda, subliniind că nu ar fi vorba "de o chestiune irlandeză, ci de una europeană".

Cu un an înainte de data programată a Brexit-ului, "a venit acum momentul ca discursurile să fie transpuse în tratate, angajamentele - în acorduri, vastele sugestii şi dorinţe privind relaţia viitoare - în soluţii realizabile", a spus şeful Comisiei Europene, transmite Agerpres

Premierul britanic, Theresa May, "trebuie să ne ofere mai multă claritate despre cum vede Marea Britanie viitoarea sa relaţie cu UE", a insistat el, în contextul în care şefa guvernului de la Londra şi-a exprimat poziţia într-un discurs de la începutul lunii martie, confirmându-şi hotărârea de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală.

Discursul lui Juncker vine înaintea unui summit european, programat pentru 22-23 martie la Bruxelles, în cursul căruia Cei 27 ar urma să-şi adopte poziţia de negociere în cadrul relaţiei post-Brexit dintre UE şi Regatul Unit, în special pe plan comercial.

Acest aspect crucial al negocierilor cu Londra nu a demarat încă, discuţiile concentrându-se până acum pe pregătirea tratatului care va consfinţi Brexit-ul, cu dosare sensibile precum factura 'divorţului', soarta expatriaţilor şi viitorul frontierei irlandeze.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a prezentat la sfârşitul lui februarie un document de 120 de pagini, care transpune în termeni juridici compromisurile uneori ambigue dintre cele două părţi, încheiat în decembrie în privinţa celor trei teme sensibile.

Însă Marea Britanie a reacţionat ferm la acest proiect de acord, spunând că nu va accepta 'niciodată' dispoziţiile sale privind frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care, în opinia sa, ameninţă integritatea ţării.

Bruxellesul propune crearea unui "spaţiu reglementat comun" care să includă UE şi Irlanda de Nord, în caz că Marea Britanie nu va propune nicio soluţie satisfăcătoare.

"Suntem dispuşi să lucrăm" şi asupra celorlalte opţiuni, "însă mai întâi trebuie să primim propuneri concrete din partea Regatului Unit", a spus marţi Juncker.

Preşedintele CE a declarat de asemenea că va veni un moment când britanicii "vor regreta decizia" de a părăsi Uniunea Europeană, potrivit agenţiei Press Association.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării