main logo
1171

Brexit: Cum poate fi obținut statutul de rezident în Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe al României recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident.

Brexit: Cum poate fi obținut statutul de rezident în Marea Britanie

La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană, transmite Știri.md cu referire la rri.ro.

Retragerea se va efectua în conformitate cu Acordul de Retragere, fiind urmată de o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. Sfârșitul perioadei de tranziție va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul UK, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetățenii europeni: ”Settled”, respectiv ”Pre-settled”.  

Statutul de ”Settled” (Settled Status) se aplică cetăţenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. 

Cetăţenii care aplică şi obţin statutul ”Settled”, îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de ”Pre-settled” (Pre-Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi. 

Cetăţenii care primesc statutul ”Pre-settled” vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel încât să aibă timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obține statutul de ”Settled”. 

La obţinerea statutului ”Pre-settled”, cetăţenii îşi păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. 

Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Aplicația pentru unul dintre cele două tipuri de statut este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident şi se poate face online prin intremediului oricărui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin poştă, urmând instrucţiunile disponibile aici.

La depunerea solicitării, aplicanţii au nevoie de dovadă pentru:

  • identitate
  • reședința în Regatul Unit (cu excepția cazului în care au un document de ședere permanent valabil sau un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru a rămâne sau a intra în Regatul Unit)

Pentru mai multe detalii şi paşii de urmat pentru înscrierea în „Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit”, puteţi consulta:

  • Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office

https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Dacă aveţi nevoie de mai multe detalii, puteţi trimite un email la londra.brexit@mae.ro iar un membru al echipei Ambasadei Romaniei la Londra va răspunde solicitării dumneavoastră în 3 zile lucrătoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării