main logo
1156

Brexit: Avertismentul Băncii Angliei în privința lirei sterline

Banca Angliei (BoE) a menţinut dobânda de politică monetară la 0,75%, pe fondul sporirii incertitudinilor privind Brexitul în rândul mediului de afaceri, scrie BBC.

Brexit: Avertismentul Băncii Angliei în privința lirei sterlineFoto: r-a.ro

Decizia era aşteptată de pieţele financiare, după ce în august 2018 Banca Angliei a majorat rata dobânzii de la 0,50% la 0,75% - cel mai ridicat nivel din martie 2009 şi a dat asigurări că orice creşteri în următorii trei ani vor fi limitate şi graduale, pe fondul temerilor provocate de Brexit, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

La o zi după ce Rezerva Federală a SUA a redus rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, pentru prima dată din decembrie 2008, BoE a anunţat că încă se aşteaptă să majoreze gradual dobânzile, în funcţie de Brexit şi de evoluţia economiei mondiale.

Previziunile Băncii Angliei, bazate pe un scenariu în care Marea Britanie evită şocul Brexit, indică o creştere de 1,3% în 2019 şi 2020, faţă de un avans de 1,5 şi, respectiv, 1,6% previzionat în mai.

De asemenea, BoE a avertizat că un Brexit fără acord va afecta economia şi va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline. 

În următoarele luni, banca centrală se aşteaptă la o creştere economică modestă, pe fondul încetinirii economiei mondiale şi al escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Data iniţială a Brexitului era 29 martie, dar aceasta a fost amânată de două ori, la solicitarea fostului premier Theresa May, care voia să evite un Brexit fără acord. 

Însă Theresa May nu a reuşit să obţină votul Parlamentului britanic pentru acordul de ieşire încheiat în noiembrie 2018 cu Bruxellesul, după 17 luni de negociere.

Boris Johnson i-a succedat în funcţie pe 24 iulie. El vrea să renegocieze acordul de retragere, ceea ce UE exclude. Dacă eşuează în tentativa sa de renegociere, Johnson a promis să scoată ţara din UE şi fără acord.

Temerile privind un "no deal" au făcut ca lira să se deprecieze semnificativ în această săptămână. Marţi, moneda britanică a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de euro şi dolar din 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării