main logo
630

Brexit: Anunțul făcut de un ambasador pentru toți românii

Brexit: Fenomenul care a bulversat Uniunea Europeană nu are încă o încheiere. Mai mult, nici nu putem vorbi despre un final previzibil.

Brexit: Anunțul făcut de un ambasador pentru toți românii

Sunt scenarii, dezbateri, negocieri, chiar şi date fixate pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, dar nimeni nu ştie cum se va produce evenimentul, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ambasadorul britanic, Andrew Noble, a dat mai multe detalii practice despre cum ne va afecta Brexitul, în primul interviu acordat de când a preluat misiunea de la Bucureşti.

După Brexit, românii nu vor avea nevoie de o viză în Marea Britanie pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor să stea mai mult, vor avea voie să rămână pe o perioadă de până la 3 ani, iar pentru această situație, va fi o procedură foarte simplă: se vor înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe. 

Aceasta spune ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru emisiunea „Pașaport diplomatic”. Interviul a fost acordat de ambasador în limba română.

Așa este și mă bucur foarte mult că avem această ocazie. 

Guvernul britanic este clar că aceasta este voința populară din Marea Britanie, să ieșim și vom ieși pe baza acordului care a fost negociat cu Uniunea Europeană. Mai este o chestiune, dacă Parlamentul din Marea Britanie va accepta și suntem siguri că va accepta, dar este, ca în orice țară, un proces politic care trebuie să se desfășoare. 

Dar sperăm și avem convingerea că putem chiar să terminăm cu toate negocierile pe partea britanică înainte de alegerile europene. Chiar dacă pregătim alegerile europene, suntem siguri că nu va fi necesar...

S-ar schimba lucrurile la Londra fără Theresa May premier?

Mă bucur că ați reținut ceva în afara ursului, pentru că până acum este numai ursul cel care a fost ținut minte. (n.r. ambasadorul UK a adoptat un urs din rezervația Zărnești)

Întotdeauna vom avea un prim-ministru. Se discută mult în presă că poziția prim-ministrului din Marea Britanie este o poziție periculoasă. 

Dar pe de altă parte, nu este nicio propunere să avem un alt premier. Theresa May este prim-ministru. Eu am convingerea că va ramâne prim-ministru foarte mult. 

Ea a spus clar că dacă acordul este acceptat de Parlament, pentru întelegerea cu Uniunea Europeană, va ieși din viață politică, dar, hai să vedem. 

Această este o chestiune pentru viitor. Atunci când vom avea acord negociat, aprobat de Parlament, va fi alt scenariu în Marea Britanie și nimeni nu știe ce se va întâmpla, dar important este că vom avea un acord, o bază de ieșire. 

Odată ce am ieșit, putem să începem faza mult mai importantă, negocierea viitoarei relații cu Uniunea Europeană. Și dacă Theresa May părăsește guvernul, atunci ar putea fi un alt prim-ministru. Dar, din păcate nu am nicio informație în această privință.

Ce au de făcut românii din Marea Britanie după Brexit

Eu am petrecut o săptămână întreagă călătorind în Marea Britanie, știți foarte bine, ca să explicăm ce posibilități sunt pentru români și pentru ceilalți din Uniunea Europeană, care vor să rămână în Marea Britanie. De fapt, am creat un nou sistem, care cred că este foarte bine înțeles de populația europeană, să spunem așa, în Marea Britanie. Ambasadorul României în Marea Britanie lucrează foarte tare ca să fie înțeles acest sistem, care se numește „stabilirea statutului”. Este un sistem foarte simplu, foarte rapid și fără costuri pentru cetățeni și toate drepturile depind de această stabilire a statutului sau prestabilirea acestui statut pentru cei care nu au locuit pânî în momentul ieșirii, 5 ani, în Marea Britanie. Dar, în orice caz, cetățenii europeni vor avea aceleași drepturi în viitor cum ar fi fost dacă rămâneam în UE. 

Ce se întâmplă cu cetățenii români care vin în Marea Britanie după Brexit. E nevoie de viză pentru călătorii?

Depinde de ce fel de BREXIT avem. Dacă este unul fără acordul cu UE și așteptăm să nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleași doar pentru cei care erau în Marea Britanie înainte de momentul ieșirii. Dacă vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Până acum, nu știm care va fi data-limită a acestei perioade, pentru că momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situația absolut la fel cum este astăzi. Asta înseamna că cei care sosesc în perioada implementării vor avea aceleași drepturi că cei care erau deja acolo....Exact. Mult mai bine exprimat. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării