main logo
1354

Brazilia: un oraş a fost scufundat în beznă în plină zi

Luni, locuitorii oraşului Sao Paolo, cel mai mare oraş din Brazilia, s-au trezit în beznă în plină zi, la ora 3 după-amiază. Iniţial, experţii nu au putut explica fenomenul, fiind lansate mai multe ipoteze.

Brazilia: Un oraş a fost scufundat în beznă în plină zi

Institutul Naţional de Meteorologie a spus că Sao Paolo, aflat la o altitudine de 760 de metri, a fost învăluit într-un nor, în timp ce alţi experţi au spus că oraşul a fost cuprins de un front rece, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro

O firmă de meteorologie braziliană a spus însă că fumul gros provenite de la incendiile de vegetaţie din Bolivia, Paraguay şi zone îndepărtate din Brazilia. 

În cele din urmă toate aceste explicaţii s-au dovedit valabile – bezna apărând din combinaţia tuturor acestor factori: nori, fum şi un front rece.

Un expert de la Climatempo a spus că valurile de fum care au aruncat Sao Baolo în beznă provin de la incendiile de vegetaţie izbucnite de câteva zile în Randonia şI Bolivia, aflat la peste 2.700 de kilometri distanţă, iar „frontul rece şi-a schimbat direcţia, astfel că vânturile au adus cu ele norii de fum”.

Numărul Incendiilor de vegetaţie din Brazilia a crescut cu peste 80 la sută potrivit statisticilor publicate recent de Institutul Naţional de Cercetare Spaţială (INPE).

Alberto Setzer, cercetător la INPE a spus că ariile de pădure amazoniană din Brazilia traversează o perioadă de secetă prelungită, în unele zone nemaiplouând de trei luni.

„Pădurile de vegetaţie din Amazon nu sunt evenimente naturale, ci sunt cauzate de combinaţia dintre secetă şi activităţi umane. Creşterea frecvenţei şi severităţii secetei în regiunea amazoniană sunt legate  de schimbările climatice antropogenice şi  despăduririle la nivel local”, au scris cercetătorii britanici, citaţi de The Washington Post,  în The Conversation.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării