main logo
340

Brazilia: Jair Bolsonaro ordonă comemorarea loviturii de stat din 1964

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a dispus luni să fie organizate "comemorările care sunt necesare" pentru a marca împlinirea a 55 de ani de la lovitura de stat din 31 martie 1964 care a instalat o dictatură militară de 21 de ani, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

Brazilia: Jair Bolsonaro ordonă comemorarea loviturii de stat din 1964

"Preşedintele a dispus Ministerului Apărării să organizeze comemorările care sunt necesare legate de 31 martie 1964", a declarat presei Otavio Régo Barros la palatul prezidenţial Planalto, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Întrebat despre activităţile care vor acoperi acest eveniment, purtătorul de cuvânt a răspuns că "fiecare comandant de garnizoană va decide ce anume şi contextul în care trebuie realizate".

Jair Bolsonaro, fost căpitan de paraşutişti şi al cărui guvern este include opt militari printre cei 22 de miniştri, nu şi-a ascuns niciodată nostalgia după epoca dictaturii.

"Preşedintele nu consideră 31 martie 1964 ca o lovitură de stat militară", a precizat purtătorul de cuvânt. "El consideră că societatea reunită, simţind pericolul pe care ţara era pe punctul de a-l trăi", a reuşit în acea zi, "unind civili şi militari, să recupereze ţara şi să pună în mişcare". Fără aceasta, "astăzi am fi avut aici un alt tip de guvernare care nu ar fi fost bun pentru nimeni", a adăugat el.

Potrivit Comisiei naţionale pentru adevăr, în timpul dictaturii braziliene au avut loc 434 de asasinate, sute de opozanţi au fost aruncaţi arbitrar în închisoare unde au fost torturaţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării