main logo
635

Boris Johnson şi Jeremy Corbyn s-au contrat dur pe tema Brexitului

Premierul britanic Boris Johnson şi liderul opoziţiei laburiste s-au contrat dur marţi, prezentându-se fiecare drept omul care poate rezolva problema Brexit-ului, aflat în centrul campaniei pentru alegerile legislative de la 12 decembrie.

Boris Johnson şi Jeremy Corbyn s-au contrat dur pe tema Brexitului

Prim-ministrul conservator a deschis ostilităţile adresându-i o scrisoare liderului laburist, în care îi cere să-şi clarifice poziţia sa ambiguă faţă de ieşirea ţării din UE, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Brexit-ul nu a fost încă pus în practică, la trei ani după ce a fost aprobat prin referendum în 2016, cu 52% din voturi.

"Când îşi vor alege viitorul prim-ministru, alegătorii merită să aibă o imagine precisă privind ceea ce va face fiecare conducător potenţial în ceea ce priveşte Brexit-ul", a scris el în această scrisoare publicată de serviciile sale. 

"Timp de luni de zile aţi refuzat să spuneţi ce fel de acord doriţi cu UE. A venit timpul să clarificaţi şi să explicaţi care este cu adevărat planul dumneavoastră", a adăugat liderul conservator.

În faţa susţinătorilor săi adunaţi la Harlow, în nordul Londrei, Jeremy Corbyn nu a întârziat să replice. 

El l-a acuzat pe Johnson că vrea să "deturneze" Brexit-ul pentru a aduce la acelaşi nivel drepturile muncitorilor şi a deschide serviciul public britanic de sănătate sectorului privat american, în cadrul unui acord de liber-schimb cu SUA.

"Pentru mulţi în Partidul conservator de asta a fost mereu vorba în ceea ce priveşte Brexitul: să dăm înapoi în ceea ce priveşte beneficiile obţinute prin luptă de clasa muncitoare timp de generaţii", a denunţat el, evocând un "thatcherism pe steroizi".

Luând în râs promisiunea nerespectată a lui Boris Johnson de a ieşi din UE la 31 octombrie, după ce a fost constrâns să le ceară europenilor o nouă amânare de trei luni, a treia, Jeremy Corbyn a promis să rezolve problema "în şase luni" dacă ajunge la putere.

El a spus că vrea să negocieze cu Bruxellesul un nou acord de divorţ "în trei luni", care ar prevede o formă de uniune vamală cu Uniunea Europeană. 

El ar supune apoi acest acord unui vot prin referendum, care le va propune alegătorilor şi posibilitatea de a rămâne în UE. Însă Jeremy Corbyn s-a abţinut de la a-şi face publică propria opţiune.

Acest termen este "realist", a dat el asigurări. "Nu l-am spune dacă nu am crede că este fezabil şi posibil", a adăugat Corbyn.

Boris Johnson a menţionat însă în scrisoarea sa că "poziţia dvs actuală pare să fie că vreţi să vă întoarceţi la punctul de plecare". 

Potrivit liderului conservator, acordul de retragere pe care l-a încheiat în octombrie cu Bruxellesul este singurul mijloc de "a realiza Brexit-ul" şi de a se putea concentra într-un final asupra temelor de politică internă precum sănătatea, educaţia şi securitatea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării