main logo
355

Blue Origin a trimis pentru prima dată în spaţiu o egipteancă şi un portughez

Compania spaţială înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, Blue Origin, a trimis pentru prima dată în spaţiu o femeie egipteană şi un bărbat portughez, joi, în timpul unei călătorii orbitale de 10 minute la bordul rachetei New Shepard.

Blue Origin a trimis pentru prima dată în spaţiu o egipteancăFoto: Agerpres.ro

Echipajul a fost compus din şase turişti spaţiali, care au plătit o sumă - rămasă neprecizată - pentru a trăi această experienţă, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

 Lansarea a avut loc din vestul statului american Texas. Capsula spaţială, odată propulsată în spaţiu cu ajutorul unui lansator, a atins o altitudine de peste 100 de kilometri înainte de a reveni pe Terra, efectuând o coborâre lentă, frânată cu ajutorul unor paraşute, şi de a ateriza în deşert.

Pe orbită, pasagerii au putut să experimenteze starea de imponderabilitate şi s-au desprins din fotoliile lor pentru câteva momente. De asemenea, ei au putut să admire curbura Pământului prin hublourile capsulei spaţiale.

Acesta a fost cel de-al şaselea zbor destinat turismului spaţial reuşit de compania Blue Origin într-un interval de aproximativ un an. Printre pasagerii primului zbor, realizat la sfârşitul lunii iulie 2021, s-a aflat şi Jeff Bezos.

Egipteanca Sara Sabry, de profesie inginer şi fondatoare a unei asociaţii care susţine cercetările spaţiale, a fost sponsorizată de programul "Space for Humanity", al cărui obiectiv este acela de a democratiza accesul la spaţiu.

Mario Ferreira, un antreprenor portughez care a participat la Raliul Dakar, a participat şi el la zborul orbital de joi.

În urma acestui zbor, americano-britanica Vanessa O'Brien a devenit prima femeie din lume care a stabilit recorduri Guinness atribuite oamenilor care s-au aventurat în trei condiţii extreme diferite: pe Terra (a escaladat vârful Everest), în apă (în cel mai adânc punct din Challenger Deep) şi în aer, depăşind graniţa dintre atmosferă şi spaţiu.

Echipajul de joi a fost completat de cofondatorul unui canal celebru de pe YouTube, Coby Cotton, omul de afaceri Steve Young şi un fost angajat al unei agenţii din cadrul Pentagonului, Clint Kelly III, care a coordonat un proiect de dezvoltare a unor automobile autonome.

Marele concurent al companiei Blue Origin pentru acest tip de zboruri suborbitale este Virgin Galactic. Însă, după iulie 2021 şi zborul fondatorului său, miliardarul britanic Richard Branson, vehiculul spaţial dezvoltat de Virgin Galactic a rămas la sol pentru a suporta o serie de modificări tehnologice. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării