main logo
576

Bloomberg: Ucraina este în pragul unui război religios

Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a condus și la o „divizare spirituală”: Biserica Ortodoxă Ucraineană se află pe punctul de a se separa de Biserica Ortodoxă Rusă, scrie Bloomberg.

Bloomberg: Ucraina este în pragul unui război religios

Potrivit agenției, schisma bisericii poate diminua poziția Moscovei și rolul său de lider în creștinatatea orientală. Jurnalistii observă că, în prezent, există un pericol serios că divizarea bisericilor sa duca la „vărsare de sânge”. Cu toate acestea, pentru a preveni un astfel de rezultat, ambele părți în conflict trebuie să interacționeze, relatează Știri.md cu referire la paginaderusia.

Bloomberg sustine că separarea Bisericii Ucrainei de cea a Rusiei a început inca din 1992. Înca de atunci seful bisericii ruse din Kiev, Filaret, a încercat să creeze o biserică independentă, „autocefală”, care sa nu fie subordonată Moscovei. Cu toate acestea, în acel moment, Rusia se bucura de sprijinul Patriarhiei de Constantinopol, care este considerata ”prima intre egali” în lumea ortodoxă.

Cu toate acestea, în cazul unei divizări bisericesti, aceasta nu va afecta credincioșii, deoarece dogma religioasă va rămâne aceeași, iar bisericile vor putea să mențină relațiile, adaugă agenția.

Consecințele despartirii vor afecta însa Moscova, a cărei influență va slăbi, deoarece Ucraina reprezintă aproximativ o treime din cele peste 36 mii de parohii ale Patriarhiei Moscovei. Mai important, va slăbi și mai mult conceptul de „lume rusă”, o ideologie neo-imperialistă pe care atât Putin, cât și Patriarhul Kiril s-au angajat s-o promoveze în scopul contracararii influentei Occidentului. În plus, despartirea va însemna și o „pierdere politică” personală pentru Patriarhul Kirill.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării