main logo
1331

Bloomberg anunță cum va fi menținut Putin la putere

Tot mai multe evenimente indică faptul că Rusia se pregătește de o revizuire masivă a Constituției, premieră în ultimii 30 de ani, astfel încât să-l mențină pe Vladimir Putin la Putere, având în vedere că al doilea mandat consecutiv al său expiră în 2024, potrivit Bloomberg.

Bloomberg anunță cum va fi menținut Putin la putere

Valery Zorkin, președintele Curții Constituționale din Rusia, sublinia, în toamna trecută, ideea de schimbare a legii fundamentale. În cele din urmă, inițiativa i-a fost încredințată spre promovare lui Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat.

Volodin a fost adjunct al șefului administrației prezidențiale și, totodată, este autorul doctrinei „No Putin - No Russia” (n.r. - fără Putin înseamnă fără Rusia).  Surprinzător sau nu, recent, acesta a cerut pentru a doua oară în interval de un an revizuirea Constituției, motivând că legea fundamentală trebuie adaptată la „modernitate”, transmite Știri.md cu referire la B1.ro.

Într-un articol publicat miercuri (17 iulie) în Gazeta parlamentară, Volodin susține că reformele constituționale sunt necesare deoarece matricea „conceptelor” pe care le trăiește societatea rusă s-a schimbat, mai ales ideile de libertate și demnitate.

Constituția actuală a fost adoptată în 1993 „într-o perioadă extrem de gravă și dificilă pentru țară”, iar dacă se iau în calcul „condițiile decente de viață ale unei persoane și oportunitățile de dezvoltare liberă din prezent și de acum 25 de ani, conținutul acestor concepte este complet diferit”.

Volodin susține că sunt necesare „noutăți constituționale specifice”, pentru a schimba „echilibrul în activitatea ramurilor legislative și executive ale Guvernului”.

Totodată, spune acesta, Duma de Stat are nevoie de mai multă putere pentru a controla Guvernul, al cărui control este determinat exclusiv de premier în prezent. Ba mai mult, adăugă Volodin, nici măcar președintele n-are un cuvânt de spus în acest sens.

„În această privință, ar fi corect, după părerea mea, ca Duma de Stat să participe cel puțin la consultări atunci când sunt numiți noi membri ai guvernului. (...) Abordarea actuală corespunde pe deplin doctrinei răspândite în practica constituțională globală a unei «constituții vii». Necesitatea punerii în aplicare a acesteia în țara noastră este subliniată în mod constant de președintele Curții Constituționale, Vladimir Zorkin.

Zorkin propune ca „abordarea liberal-individualistă a înțelegerii legii” să fie înlocuită cu „ideile despre sobornost (unitate în detrimentul individualității), unitatea universală și omenirea universală", delimitate în lucrările filozofilor ruși din secolul XIX.

„Încercările de a impune societății percepții asupra demnității umane ... pot fi eficiente doar într-o măsură extrem de limitată", a scris el într-un articol pentru Rossiyskaya Gazeta.

Ei, bine, publicația americană Bloomberg notează că scopul final al reformelor este acela de-l menține pe Vladimir Putin la Putere. Actualul președinte este la al doilea mandat consecutiv, al cărui termen expiră în 2024.

Cel mai fezabil scenariu pare să fie reechilibrarea puterii din stat. Mai exact, fotoliul prezidențial ar putea fi transformat într-o funcție nominală cu valoare reprezentativă, iar puterea reală ar putea ajunge la premier.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării