main logo
931

Biden și Putin au discutat despre Ucraina: A durat o oră și două minute

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au avut sâmbătă o discuție telefonică, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute ale Occidentului că războiul ar putea izbucni în orice moment în Ucraina, scrie Reuters.

Biden și Putin au discutat despre Ucraina: A durat o oră și două minuteFoto: profimedia

Convorbirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. A durat o oră și două minute, potrivit CNN, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro

Discuția dintre cei doi lideri a avut loc la câteva ore după ce, sâmbătă, SUA și-au mutat o parte din forțe în afara Ucrainei și au ordonat evacuarea majorității personalului Ambasadei sale de la Kiev, temându-se că o invazie rusă ar putea avea loc în următoarele zile.

Și tot sâmbătă, înainte de a vorbi cu Joe Biden, Vladimir Putin a vorbit la telefon aproape două ore cu Emmanuel Macron, președintele Franței, pe care îl primise săptămâna aceasta la Kremlin. 

Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina.

Guvernele Australiei şi Noii Zeelande s-au alăturat sâmbătă țărilor care şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, cât timp încă mai sunt disponibile zboruri comerciale.

Moscova a respins în repetate rânduri acuzațiile Washingtonului, spunând că a masat peste 100.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina pentru a-și asigura propria securitate împotriva agresiunii NATO.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a exprimat speranța că Putin va alegea calea diplomației și a avertizat că SUA vor impune rapid sancțiuni economice dacă Moscova declanșează o invazie.

„Continui să sper că (Putin) nu va alege calea unei noi agresiuni, ci calea diplomației și a dialogului”, le-a spus Blinken reporterilor după o întâlnire cu liderii din Pacific, care a avut loc în Fiji. „Dar dacă nu, suntem pregătiți.”

Vladimir Putin, care încearcă să câștige influență în Europa de după Războiul Rece, caută să obțină garanții de securitate de la Joe Biden, căruia îi cere să nu admită Ucraina în NATO și să retragă rachetele din apropierea Rusiei.

Joe Biden, care va participa la convorbirea telefonică de la reședința din Camp David, Maryland, este de părere că o înțelegere de tip unu-la-unu cu Putin este cea mai bună soluție pentru această criză.

Rusia poate invada oricând Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Sunt anunțuri venite vineri seară chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului, însă președintele rus este amenințat cu un dezastru economic, dacă va ataca Ucraina.

„Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării