main logo
538

Belarușii, așteptați la urne pentru a-și alege președintele

Belarușii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a decide dacă actualul președinte, Aleksandr Lukașenko, va obţine încă un mandat sau dacă au nevoie de un nou lider.

Belarușii, așteptați la urne pentru a-și alege președinteleFoto: știri.md

Scrutinul prezidențial din Belarus se desfășoară într-un context încordat pentru Lukaşenko, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

În ultimele luni au fost organizate cele mai masive proteste din istoria fostului stat sovietic. Oamenii au ieșit cu miile pe străzi, fiind nemulțumiți de decizia Comisiei Electorale Centrale de la Minsk de a nu înregistra câțiva opozanți ai actualului regim.

Mai mult, unul dintre aceștia a fost reținut de forțele de ordine, iar soția sa și-a înaintat candidatura în numele lui. Svetlana Tihanovskaia este considerată drept principala contracandidată a lui Lukașenko, care a încercat să distragă opinia publică de la protestele opoziției.  

Astfel, la sfârșitul lunii iulie, 32 de cetățeni ruși au fost reținuți la Minsk sub acuzarea că ar face parte din gruparea de mercenari ”Wagner” și ar fi venit pentru a destabiliza situația înainte de alegeri. Moscova a negat toate acuzațiile, pe care le-a catalogat drept absurde. 

Aleksandr Lukașenko este președintele Belarusului din 1994.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării