main logo
408

Belarus: Opoziţia din nou în stradă. Doi jurnalişti au fost arestaţi

Susţinătorii opoziţiei din Belarus au ieşit, duminică, în stradă pentru o nouă manifestaţie contra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pe fondul furiei după moartea unui opozant care a fost arestat de Poliţie, potrivit AFP.

Belarus: Opoziţia din nou în stradă. Doi jurnalişti au fost arestaţi

Forţele de ordine au început să-i disperseze pe manifestanţii de la Minsk aproape imediat după ce a început, la ora 9.00 GMT, folosind în special grenade şi gaze lacrimogene, potrivit mass-media locale, care au difuzat videoclipuri ce arată oameni cu cagule alergând un grup de persoane pe un bulevard, transmite Știri.md cu referire la News.ro.                

Potrivit organizaţiei bieloruse de apărare a drepturilor omului Viasna, cel puţin 11 persoane au fost arestate de Poliţie, printre care figurează şi doi jurnalişti. 

Înaintea manifestaţiei, 15 staţii de metrou au fost închise şi reţeaua mobilă a avut întreruperi, potrivit unei jurnaliste AFP. 

Această manifestaţie este urmarea celei de vineri, la care mii de persoane au protestat aducând omagiu opozantului decedat după arestarea sa în această ţară afectată de un val de contestare inedit, de la prezidenţialele controversate din 9 august. 

Roman Bondarenko, 31 de ani, a fost arestat de Poliţie miercuri după o altercaţie între locuitori şi mascaţi care îndepărtau panglici roşii şi albe, culorile opoziţiei, agăţate în curtea unui imobil din Minsk. 

El a suferit leziuni cerebrale şi a murit a doua zi la spital, pe fondul suspiciunilor privind agresiuni fizice în detenţie. 

Principala figură a opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaia, refugiată în Lituania, a făcut apel ca manifestanţii să-i aducă un omagiu "omului care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă". 

Preşedintele Alexandr Lukaşenko a transmis, vineri, condoleanţe şi a ordonat o anchetă "onestă şi obiectivă" privind circumstanţele morţii lui Roman Bondarenko.

De la începutul contestării sale, cel puţin patru persoane au murit ca urmare a manifestaţiilor sau după arestări dar alte decese suspecte sugerează un bilanţ mai sumbru. 

Mii de manifestanţi au fost de altfel arestaţi de la începutul mişcării şi zeci dintre ei au denunţat torturi în timpul detenţiei.    

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să renunţe la funcţie şi a anunţat reforme constituţionale pentru a încerca să calmeze protestele. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării