main logo
564

Belarus: Acreditările jurnaliștilor străini, anulate pe fondul protestelor

Ministerul de Externe din Belarus a anulat acreditările tuturor jurnaliștilor străini din țară, susținând că măsura face parte dintr-o reformă la nivel național cu privire la reglementarea relației cu mass-media.

Proteste Belarus: Acreditările jurnaliștilor străini, anulate

Într-o declarație dată pe 2 octombrie, ministerul a anunțat că acreditările tuturor jurnaliștilor străni nu mai sunt valabile și că jurnaliștii care lucrează în țară pentru organizații media străine trebuie să ceară reînnoirea acreditării într-o comisie care va începe să funcționeze abia pe 5 octombrie, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Potrivit declarației, acțiunea este în plină desfășurare și va face mult mai ușoară obținerea acreditărilor pentru jurnaliștii străini.

Cu toate acestea, declarația subliniază că modificările au fost introduse ca „drept al nostru suveran” de „a ne proteja” în conformitate cu „conceptul de securitate a informațiilor din Republica Belarus”.

Mai multe organizații internaționale de știri, inclusiv RFE / RL, au corespondenți în Belarus care sunt cetățeni ai Belarusului.

„Suntem profund dezamăgiți, dar nu surprinși, de această decizie a Ministerului Afacerilor Externe din Belarus de a anula toate acreditările mass-media străine, în special în lumina hărțuirii jurnaliștilor RFE / RL, precum și ai altor mass-media străine, și a ceea ce au suportat în ultimele trei luni ”, a declarat președintele interimar al RFE / RL, Daisy Sindelar, într-o declarație din 2 octombrie.

Știrile din întreaga lume au acoperit protestele în curs de desfășurare ale opoziției din Belarus, împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din 9 august, care i-au acordat o victorie controversată lui Alexandr Lukașenko.

Protestatarii spun că rezultatele au fost falsificate și că liderul opoziției Svetlana Țihanovskaia a câștigat cele mai multe voturi.

Lukașenko, care a refuzat să demisioneze și a respins cererile de dialog ale opoziției, a depus jurământul de învestitură în secret pe 23 septembrie, provocând indignare în țară și în străinătate.

Guvernele occidentale au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko ca lider legitim al Belarusului și i-au cerut să transfere în mod pașnic puterea.

„Această acțiune trimite un semnal clar către toți belarușii, că guvernul Lukashenka nu are niciun interes să le ofere ceea ce doresc - acces la perspective diferite de cele propuse de guvern. RFE / RL va continua să folosească toate căile disponibile pentru a oferi publicului nostru din Belarus știri necenzurate, discuții responsabile și dezbaterea deschisă pe care atât de clar și-o doresc ”, a adăugat Sindelar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării