main logo
483

BBC: Un român, acuzat de coruperea familiei prezidenţiale din Senegal

Numele omului de afaceri Frank Timiş apare într-un scandal internaţional de dare de mită.

BBC: Un român, acuzat de coruperea familiei prezidenţiale din SenegalFoto: digi24.ro

Potrivit unei anchete BBC, ar fi ajuns în posesia a două zăcăminte de gaz şi petrol din largul Senegalului, după ce l-ar fi mituit pe fratele preşedintelui ţării, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

În 2012, Frank Timiş a înfiinţat o companie intitulată Petro-Tim. A primit drepturile de explorare pentru două mari zăcăminte de petrol şi gaz în largul coastelor Senegalului, deşi nu avea niciun fel de experienţă în domeniu. Au apărut suspiciuni asupra contractului în momentul în care Frank Timiş i-a oferit o funcţie importantă fratelui preşedintelui (din Senegal, n.r.) deşi nici el nu avea experienţă în domeniul energiei.

-De ce credeţi că Frank Timiş l-a angajat pe Aliou Sall?

Abdoul Mbaye, fost premier al Senegalului: Din simplul motiv că era fratele preşedintelui Macky Sall. Este foarte grav ce s-a întâmplat pentru că exista un evident conflict de interese. Preşedintele este cel care semnează ordinul prin care contractul se derulează în continuare, iar fratele lui lucrează pentru compania care beneficiază de acel contract. E foarte grav.

Am obţinut, în premieră, documente din contractul de angajare a lui Aliou Sall. Actele arată că fratele preşedintelui era plătit cu 25.000 de dolari pe lună timp de 5 ani.

Dar am descoperit şi o altă plată care pare să fie o mită. Un e-mail trimis unei companii off-shore a lui Frank Timiş preciza că trebuie plătite taxe către guvernul senegalez şi că e nevoie de 250.000 de dolari pentru acoperirea datoriilor. Dar documentele obţinute de noi demonstrează că banii n-au ajuns la guvern. Au ajuns la o companie privată. Iar acea companie este deţinută de Aliou Sall. Încă un sfert de milion de dolari, bani trimişi, în secret, fratelui preşedintelui.

Philip Caldwell, fost colaborator al lui Frank Timiş: Este bizar pentru că suma este trecută ca impozit. Dar, din câte ştiu eu, el este un simplu cetăţean chiar dacă este fratele său este preşedintele Senegalului. Arată ca bani daţi mită.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării