214
0
Barnier: Orice amânare a Brexitului va avea anumite costuri pentru UE
214
0

Orice amânare a Brexitului va avea costuri economice şi politice pentru UE, care trebuie bine cântărite în raport cu potenţialele beneficii, a declarat marţi seară negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

Barnier a făcut această declaraţie înainte de Consiliul European de joi şi vineri, unde liderii UE ar putea lua o decizie în sensul amânării Brexitului după data-limită de 29 martie, în caz că premierul britanic Theresa May va solicita acest lucru, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

„Dacă Theresa May cere o amânare înainte de Consiliul European de joi, va ţine de cei 27 de lideri să evalueze motivele şi utilitatea. Liderii UE vor avea nevoie de un plan concret din partea Marii Britanii pentru a putea lua o decizie informată”, a spus Barnier în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român al afacerilor europene, George Ciamba.

„Creşte o amânare şansele unei ratificări a Acordului de retragere? Va cere Marea Britanie o extindere pentru că vrea puţin mai mult timp să lucreze la declaraţia politică (privind viitoarele legături UE-Marea Britanie)? Care ar fi scopul şi rezultatul? Cum ne putem asigura că, la finalul unei posibile amânări, nu ne aflăm în aceeaşi situaţie ca astăzi?”, a mai spus Barnier.

Barnier a afirmat că guvernul şi parlamentul britanice trebuie să decidă repede cum să procedeze mai departe.

„Consiliul European va trebui să evalueze ce este în interesul UE. Prelungirea nesiguranţei fără un plan clar va creşte costurile economice ale afacerilor noastre, dar ar putea presupune şi un cost politic pentru UE”, a subliniat negociatorul şef al UE pentru Brexit.

La rândul său, George Ciamba a afirmat că Uniunea Europeană va cântări beneficiile şi costurile unei amânări a Brexitului, potrivit Reuters.

„Suntem pe deplin angajaţi în comunicarea cu partea britanică. Aşteptăm să ne facem o idee mai clară”, a spus Ciamba după ce a prezidat reuniunea CAG de marţi.

„La sfârşitul zilei, trebuie să vedem ce câştigăm”, a adăugat el despre summitul liderilor UE de joi şi vineri, în care s-ar lua decizia în privinţa unei eventuale solicitări britanice de amânare a Brexitului.

Michel Barnier a reiterat poziţia UE că blocul comunitar ar putea modifica declaraţia politică privind legăturile UE-Marea Britanie după Brexit, care reprezintă o parte din acordul de divorţ neratificat, dacă acest lucru va contribui la construirea unei majorităţi pentru susţinerea acordului într-o Cameră a Comunelor divizată.

„Ar putea să fie făcută mai ambiţioasă în zilele care vin dacă o majoritate a Camerei Comunelor o doreşte”, a precizat Barnier despre declaraţia politică.

Pe de altă parte, Barnier a transmis că UE nu va renegocia principalul acord legal de retragere.

„Să votezi împotriva unei ieşiri fără acord nu împiedică un 'no-deal' să se producă”, a spus el despre voturile de săptămâna trecută din Camera Comunelor, în care majoritatea deputaţilor au votat împotriva unei ieşiri fără acord din UE.

„Toată lumea ar trebui acum să finalizeze pregătirile pentru un scenariu fără acord. În ceea ce priveşte UE, noi suntem pregătiţi”, a precizat Barnier.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter