main logo
555

Băncile scandinave au înghețat conturile unui oligarh rus

Încă din 2014, Boris Rotenberg se afla pe lista de sancțiuni a SUA din cauza rolului său în conflictul cu Ucraina și relațiilor personale cu președintele rus Vladimir Putin.

Băncile scandinave au înghețat conturile unui oligarh rus

Însa abia astăzi presa scandinava a anunțat că Rotenberg a dat în judecată patru bănci regionale pe care le acuză de încălcarea contractelor de servicii, scrie Reuters, transmite Ştiri.md cu referire la paginaderusia.ro.

„În sfârșit. SUA au impus sancțiuni împotriva lui Boris Rotenberg, cetățean finlandez, dar și miliardar apropiat de Putin, pe 20 martie 2014. Dar numai acum conturile sale în băncile scandinave Danske, Nordea & Handelsbanken au fost înghețate”, a declarat Anders Aslund, analist al Atlantic Council.

Această știre a fost salutată și de omul de afaceri și activistul pentru drepturile omului, Bill Browder, cândva cel mai mare investitor străin din Rusia și care acum critică în mod activ politica rusă.

„Conform rapoartelor de presă rusești, conturile lui Boris Rotenberg, prietenul de judo al lui Putin și unul dintre cei mai mari oligarhi ruși, sunt înghețate la Danske Bank și Nordea Bank”, a scris Browder.

Boris Rotenberg și fratele său Arkadi se află sub sancțiunile SUA încă din 2014, însă Europa nu a impus sancțiuni împotriva lui Boris, acesta având cetățenie finlandeză.

Procesul, inițiat pe 4 octombrie într-o instanță din Helsinki, vizează băncile Nordea, Danske Bank, Handelsbanken și OP Bank, transmite Reuters. Pentru a derula liber afaceri în Statele Unite, băncile europene trebuie să respecte regimul de sancțiuni impus de Trezoreria SUA.

Danske Bank a confirmat pentru Reuters că, după scandalul din divizia estoniană privind spălarea banilor din Rusia, Danske „ia foarte în serios problema prevenirii spălării banilor și a sancțiunilor și depune eforturi considerabile pentru a se asigura că toate reglementările sunt puse în aplicare”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării