main logo
421

Banca gigantului energetic rus Gazprom îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

Creditorul rus Gazprombank a decis să îngheţe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenţiei de ştiri Reuters.

O bancă din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

În plus, banca rusească a întrerupt tranzacţiile cu PDVSA pentru a reduce riscul ca banca să intre sub sancţiunile aplicate de Statele Unite ale Americii, potrivit unei surse din Gazprombank, citate de Reuters. „Conturile PDVSA sunt în prezent îngheţate. După cum veţi înţelege, operaţiunile nu pot fi efectuate”, a spus sursa Reuters. Gazprombank nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta această situaţie, transmite Ştiri.md cu referire la radiochisinau.md

În timp ce numeroase firme străine şi-au tăiat expunerea faţă de PDVSA de la impunerea sancţiunilor, faptul că un creditor strâns aliniat cu statul rus le urmează exemplul este important, deoarece Kremlinul a fost printre susţinătorii loiali ai preşedintelui Venezuelei Nicolas Maduro.

Gazprombank este a treia mare bancă din Rusia, iar printre acţionarii acesteia este Gazprom, compania de stat rusă.

Banca ruseasă are de mai mulţi ani relaţii comerciale cu firma de petrol a Venezuelei. În 2013, PDVSA a anunţat că a semnat un acord cu Gazprombank pentru a-şi finanţa cu un miliard de dolari compania Petrozamora. Sursa Reuters susţine că şi conturile Petrozamora au fost îngheţate.

Oficialii ruşi s-au declarat susţinători ai preşedintelului Maduro. Aceştia au condamnat acţiunile opoziţie din Venezuela pe care le-au catalogat drept un instrument inspirat de SUA pentru a ucide puterea în Caracas.

Dar firmele ruseşti sunt într-o dilemă între dorinţa de a susţine linia Kremlinului, respectiv pe Maduro, şi temerea că, prin acest lucru, s-ar putea expune la sancţiunile secundare ale SUA, ceea ce le-ar dăuna afacerilor, menționează MEDIAFAX.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării