main logo
893

Avionul prăbușit în Iran, lovit de 2 rachete în 23 de secunde. Prima nu l-a doborât

Apar noi detalii în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Potrivit cotidianului New York Times, aeronava nu s-a prăbuşit după prima rachetă care a lovit-o.

Avionul din Iran, lovit de 2 rachete în 23 secunde. Prima nu l-a doborâtFoto: agerpres.ro

Piloţii au încercat să revină pe aeroport, dar o a doua rachetă, care a atins-o după numai 23 de secunde, a dat lovitură fatală, transmite Știri.md cu referire la zdg.md

Sub presiunea comunității internaționale și a protestelor interne, autoritățile iraniene au arestat mai multe persoane, suspectate de implicare.

Însă nici declarațiile de căință, nici arestările, nu conving populația care protestează de mai multe zile, pe străzile marilor orașe.

De la doborârea avionului Boeing, principala agenție europeană de aviație recomandă companiilor să evite spațiul aerian al Iranului.

După trei zile de dezminţiri vehemente, Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât Boeingul din greşeală. O eroare umană în contextul în care apărarea antiaeriană era în stare de alertă maximă, în urma atacării cu rachete a unor baze americane în Irak.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis că toţi cei responsabili pentru această „greşeală de neiertat” vor fi pedepsiţi.

Hassan Rouhani, președintele Iranului: „Sistemul judicar trebuie să creeze un tribunal special cu un judecător de rang înalt şi zeci de experţi, pentru că nu vorbim de un dosar obişnuit. Întreaga planetă va urmări această anchetă. Nu se poate ca un singur om să fie găsit vinovat. Nu-l poţi judeca doar pe cel care a apăsat pe buton. Sunt şi alţi responsabili şi aş vrea ca situaţia să fie explicată populaţiei cu onestitate”.

Lentoarea cu care autorităţile iraniene au recunoscut implicarea în catastrofă a exacerbat nemulţumirea tinerilor care de 4 zile protestează împotriva regimului.

Oamenii nu se lasă descurajaţi de gazele lacrimogene ori gloanţele de cauciuc, folosite de forţele de ordine. Cu disperarea celor care simt că nu mai au ce pierde, tinerii scandează lozinci împotriva regimului, în frunte cu ayatolahul Khamenei.

Nu scapă de furia protestărilor nici defunctul general Qasem Soleimani, numărul doi al regimului până pe 3 ianuarie, când a fost eliminat de americani într-un atac cu dronă. În contrast cu procesiunile funebre de o amploare copleşitoare, organizate de regimul fundamentalist, tinerii pro-occidentali care participa la proteste sfâşie ori incendiază portretele lui Soleimani. În mai multe oraşe, autorităţile au făcut arestări masive în rândul manifestanţilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării