main logo
441

Avion prăbușit: Teheranul respinge acuzaţiile că a încercat să ascundă adevărul

Guvernul iranian a negat luni că ar fi încercat să ascundă responsabilitatea autorităţilor în drama avionului de linie ucrainean doborât din greşeală la 8 ianuarie în apropiere de Teheran.

Avion prăbușit: Iranul respinge acuzaţiile că a vrut să ascundă adevărulFoto: afp.com

"În aceste zile de tristeţe, au fost lansate critici la adresa oficialilor şi autorităţilor ţării. Unii oficiali au fost chiar acuzaţi de minciună şi de tentativă de a ascunde cazul, însă în realitate, sincer, nu s-a întâmplat asta", a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabii, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

"Adevărul e că noi nu am minţit. A minţi înseamnă a denatura adevărul, intenţionat şi în cunoştinţă de cauză. A minţi înseamnă a ascunde informaţii. A minţi înseamnă a cunoaşte un fapt şi a nu îl spune sau a deforma realitatea" asupra acestui fapt, a adăugat Rabii.

"Ceea ce noi am spus joi se baza pe informaţii secrete care au fost prezentate întregului guvern conform cărora nu ar fi existat nici o legătură între accident şi un tir de rachetă", a mai afirmat oficialul.

Forţele armate iraniene şi-au recunoscut sâmbătă responsabilitatea în drama zborului PS572 al Ukraine International Airlines doborât la 8 ianuarie în zori, la scurt timp după decolare la Teheran.

Joi şi vineri, Organizaţia Aviaţiei Civile şi guvernul din Iran au negat ipoteza - avansată încă de miercuri seară de către Ottawa - că avionul ar fi putut fi doborât de o rachetă.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, în majoritate cetăţeni iranieni şi canadieni, au murit în catastrofă.

Anunţul privind responsabilitatea forţelor armate a produs un şoc în Iran şi a declanşat un val de indignare.

Sâmbătă seară, o ceremonie de omagiere a victimelor într-o universitate din Teheran s-a transformat într-o manifestaţie împotriva autorităţilor, strigându-se chiar 'moarte mincinoşilor', înainte de a fi dispersată de poliţie.

Duminică seară, din nou au avut loc manifestaţii la Teheran - de o amploare dificil de evaluat -, conform unor înregistrări video publicate pe reţelele de socializare şi care nu au putut fi autentificate deocamdată. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării