Comunicați țării o știre importantă!×
25 august
1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
2
580

Avion prăbușit: Poza cu bebeluşul supravieţuitor, un fake news

O poză distribuită de mii de ori pe Facebook şi prezentată ca înfăţişând un bebeluş care a supravieţuit prăbuşirii avionului companiei indoneziene Lion Air este o dezinformare.

Nu există supravieţuitori cunoscuţi ai prăbuşirii acestui avion în mare cu 189 de oameni la bord, la câteva minute după decolare.

 Poza în care apare bebeluşul a fost făcută după naufragiul unui vas în Indonezia, în iulie anul acesta, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Fotografia, însoţită de un text incorect, a circulat pe Facebook la câteva ore după tragicul accident de avion din 29 octombrie. 

Echipele de salvare nu au speranţă să poată găsi vreun supravieţuitor.

Numeroase postări pe Facebook afirmă că bebeluşul purtând o vestă de salvare a fost fotografiat la puţin timp după ce a fost salvat din mare în urma prăbuşirii avionului companiei Lion Air.

Una din aceste postări, distribuită de aproape 5.000 de ori în 24 de ore de la publicarea sa online, este însoţită de textul: "Mulţumesc, Doamne, că ai salvat acest copil, o victimă a zborului JT 610, îmbrăcat cu o vestă de salvare de mama sa. Din păcate, mama nu a putut fi până acum găsită..."

Alte postări similare au fost, de asemenea, distribuite.

Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Managementul Dezastrelor Naţionale, a subliniat pe Twitter că bebeluşul a fost, de fapt, salvat de pe un vas, care a naufragiat în largul insulei indoneziene Selayar, la 3 iulie 2018.

Poza nu este cea a unui copil salvat după prăbuşirea avionului, ci dintr-un naufragiu care a avut loc în iulie în Indonezia. 

Această poză, însoţită de un text incorect, este o ilustrare a dezinformării care proliferează pe reţelele de socializare în urma unor catastrofe naturale sau accidente.

Sutopo Purwo Nugroho a postat şi alte tweet-uri după prăbuşirea avionului pentru a atrage atenţia asupra altor tentative de dezinformare, printre care şi un presupus video al unor pasageri care urlă înainte de accident sau o presupusă poză în care apare carcasa avionului prăbuşit.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
SUA: 5 persoane și un câine au supraviețuit prăbușirii unui avion privat
3
2052
article image
Avion electric, prăbuşit în lac cu doi membri ai Guvernului
1
762