main logo
1383

Avion doborât în Ucraina: Noi probe despre cum a fost posibil masacrul

Suspecţii ruşi şi ucrainean acuzaţi de doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei, în 2014, au evacuat după tragedie o baterie antiaeriană BUK din zona de conflict armat spre Rusia, au auzit joi judecătorii olandezi, notează AFP.

Avion doborât în Ucraina: Noi probe despre cum a fost posibil masacrulFoto: cotidianul.md

Magistraţii au examinat miercuri şi joi parcursul şi originea bateriei antiaeriene BUK care, potrivit anchetatorilor, a fost plasată pe un câmp nu departe de Pervomaiskîi (în estul Ucrainei), de unde racheta a fost lansată chiar înainte ca zborul MH17 să dispară de pe ecranele radarelor la 17 iulie 2014, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

În conversaţiile interceptate în orele care au urmat tragediei, suspecţii au urmat parcursul spre Rusia al bateriei antiaeriene şi au repetat diferiţilor interlocutori că aparatul Boeing 777 a fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean, pe care racheta lor BUK l-a doborât ulterior.

Povestea constituie pentru anchetatori o "strategie de apărare" pusă în aplicare după incident. Ancheta a subliniat, de asemenea, că racheta care a doborât avionul provenea de la brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza la Kursk (sud-vest).

Miercuri, tribunalul din Schiphol a difuzat conversaţii interceptate care indică faptul că suspecţii au direcţionat o baterie antiaeriană BUK din Rusia spre estul Ucrainei chiar înainte de tragedie.

Tribunalul din Schiphol a examinat în această săptămâna diferite elemente ale anchetei pentru a face lumină asupra responsabilităţii a patru ofiţeri separatişti pro-ruşi cu rang înalt din estul Ucrainei în prăbuşirea care a ucis 298 de persoane - printre care 196 olandezi -, analizând scenariul "principal" potrivit căruia avionul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă BUK provenind din Rusia.

Separatiştii au repetat constant că nu au deţinut niciodată artilerie BUK şi acuză armata ucraineană că este responsabilă pentru prăbuşire.

Unul dintre suspecţi, Oleg Pulatov – singurul cu reprezentare legală – le-a declarat avocaţilor săi că referirile la un "BUK" în conversaţiile interceptate aveau menirea de a "înşela" inamicul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării