main logo
1898

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Avioanele de luptă franceze Mirage 2000-5 destinate Ucrainei vor fi modificate pentru a le permite să lovească ținte la sol, a anunțat publicația franceză Sud-Ouest.

Avioanele Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la solFoto: digi24.ro

Într-un articol care detaliază lucrările desfășurate la baza aeriană Cazaux, publicația a precizat că modificările aeronavelor vor fi efectuate la această unitate, scrie Kyiv Independent. Mirage 2000 este un avion multirol proiectat la sfârșitul anilor 1970 și introdus în 1984, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Versiunea 2000-5 are sisteme radar modernizate și poate transporta rezervoare de combustibil, mărindu-i considerabil autonomia. Este un avion de vânătoare din a patra generație, ceea ce înseamnă că se află în aceeași clasă cu F-16, fabricat în SUA.

Ce sunt avioanele Mirage 2000-5 ale Franței și cum le poate folosi Ucraina? 

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat la 6 iunie că un număr nespecificat de avioane va fi transferat Ucrainei, dar nu a furnizat un calendar. Vorbind la televiziunea franceză după încheierea comemorării a 80 de ani de la Ziua Z în Normandia, Macron a mai spus că țara sa va antrena piloți ucraineni. 

„Mâine vom lansa o nouă cooperare și vom anunța transferul de avioane de luptă Mirage 2000-5 către Ucraina, fabricate de producătorul francez Dassault, și vom antrena piloții ucraineni ai acestora în Franța”, a declarat el în timpul unui interviu în direct.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării