main logo
370

Avertizare OMS: Rujeola a revenit în 4 țări din Europa

Europa se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă, iar boală a revenit în patru ţări, printre care Marea Britanie, unde era considerată eliminată, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lansând un apel la intensificarea vaccinării.

Avertizare OMS: Rujeola a revenit în 4 țări din EuropaFoto: sanoteca.md

OMS menţionează 89.994 de cazuri de rujeolă în 48 de ţări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut (44.175) şi deja mai multe cazuri decât în tot anul 2018 (84.462), transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

„Revenirea transmiterii rujeolei este îngrijorătoare. Dacă nu reuşim să stabilim şi să menţinem o acoperire vaccinală ridicată în fiecare comunitate, copiii şi adulţii vor resimţi suferinţe inutile, iar unii dintre aceştia vor fi condamnaţi la o moarte tragică”, a avertizat Günter Pfaff, preşedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminării rujeolei şi rubeolei.

Pe baza cifrelor din 2018, boala nu este considerată „eliminată” în Regatul Unit, Grecia, Republica Cehă şi Albania.

Potrivit OMS, statutul „eliminat” semnifică absenţa transmiterii continue timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică.

În Regatul Unit, au fost semnalate 953 de cazuri în 2018 (489 de la 1 ianuarie 2019), în timp ce în Grecia au fost identificate 2.193 de cazuri (28), 1.466, în Albania (475) şi 217 în Republica Cehă (569).

„Fiecare dintre aceste ţări reprezintă un exemplu de acoperire vaccinală naţională extrem de ridicată. Nu este vorba aşadar despre ţări unde sistemele (de sănătate) sunt în mod special deficiente”, a arătat Kate O'Brien, directoarea departamentului de vaccinări din cadrul OMS.

„Cred că este un semnal de alarmă pentru lumea întreagă: nu este suficient să se ajungă la o acoperire naţională ridicată, trebuie făcut acest lucru în fiecare comunitate şi în fiecare famile”, a adăugat aceasta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării