main logo
418

Autoritățile din România intenționează să impoziteze bacșișul

În România, impozitarea bacșișului ar putea fi reglementată din nou, până la finele anului.

Autoritățile din România intenționează să impoziteze bacșișul

Potrivit avocatnet.ro, fiscalizarea bacșișului ar putea fi asumată la nivel legislativ anul acesta. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune a Finanțelor și Coaliției pentru Dezvoltarea României de către ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, transmite Știri.md.

De câțiva ani, firmele din industria ospitalității (HORECA) din țara vecină cer în mod insistent guvernanților ca bacșișul să fie impozitat. Asta, după ce o reglementare similară a fost în vigoare doar câteva zile, în 2015, când Guvernul a propus-o și Parlamentul a abrogat-o.

Propunerea impozitării vine din partea patronatelor din turism și are toată susținerea celor de la Finanțe. Asta nu va face totuși ca bacșișul să devină obligatoriu pe nota de plată.

Concret, bacșișul, atunci când e dat, va trebui trecut pe bon și impozitat cu 10% (TVA nu intră aici în discuție). La plata cu cardul, sumele vor fi repartizate apoi angajaților, iar la plata numerar, când banii ajung direct în buzunarul angajatului, el va trebui să-i declare la final de an (posibil, chiar prin declarația unică).

"Pentru plata cu cardul, propunerea noastră este ca acesta să fie evidenţiat în bonul fiscal separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu poarte TVA, să fie impozitat cu 10% și distribuit angajaţilor de conducerea operatorului economic. Pentru plata în numerar, angajaţii să fie obligaţi să-l declare la sfârşitul anului ca venit impozitat cu 10%", menționează Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Reprezentanții firmelor din HORECA cer de multă vreme fiscalizarea bacșișului. Și în 2017 se discuta despre un dialog al firmelor cu Finanțele pe tema aceasta, și în 2018 au ieșit patronatele să ceară insistent reglementarea.

Ministrul finanțelor ar vedea reglementarea inclusă chiar într-un proiect de ordonanță cu modificări fiscale ce se află acum în dezbatere publică. "Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până la final de august", a spus ministrul.

În 2015 a fost în vigoare, pentru o foarte scurtă perioadă de timp (câteva zile) o prevedere pentru impozitarea bacșișului. Atunci, propunerea de reglementare a venit din partea Guvernului și a fost adoptată prin OUG. Parlamentul României a invalidat această reglementare și a abrogat impozitarea bacșișului prin Lege, la doar câteva zile de când intrase în vigoare. Chiar și pentru câteva zile, a dat ceva bătăi de cap contabililor la vremea respectivă.

Reglementarea cu scurtă durată de viață impunea trecerea bacșișului pe bon și impozitarea acestuia. Doar că el trebuia trecut pe un bon fiscal distinct. Firmele trebuiau să-și facă singure bucătăria internă și să decidă dacă banii proveniți din bacșiș rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților. În funcție de asta, contabilitatea se făcea într-un anume mod.

Potrivit solicitărilor firmelor din industria HORECA din anii precedenți, s-a pus aproape întotdeauna problema că, în eventualitatea unui control, angajatul nu are cum să justifice sumele de bani în plus, că alege să nu le fiscalizeze niciodată sau că fiscalizarea bacșișului ar aduce o stabilitate printre angajații HORECA. Adesea, patronii din zona HORECA mizează mai mult pe varianta în care se plătește cu cardul (pentru care se optează tot mai mult), bacșișul urmând să fie plătit și el la fel (acum nu se poate lăsa decât numerar). Astfel, sumele ce reprezintă bacșișul ar fi puse mai întâi la dispoziția firmei, iar abia apoi ar fi împărțite între angajați. Printre altele, angajatorii ar ajunge să vadă exact care sunt sumele pe care angajații lor le primesc de la clienți.

Reglementarea impozitării bacșișului trebuie cuprinsă într-un act normativ pentru a fi adoptată și pentru a intra în vigoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării