main logo
364

Autoritățile bulgare anchetează un caz de spionaj în favoarea Rusiei

Mai multe percheziții au fost efectuate luni și au fost interogați mai mulți membri ai Mișcării „Rusofili”.

Autoritățile bulgare anchetează un caz de spionaj în favoarea Rusiei

Iurii Borisov, fost deputat și fost redactor-șef al oficiosului socialist „Duma”, secretar al mișcării „Rusofili”, a fost reținut și dus la sediul procuraturii, ulterior fiind eliberat, transmite Știri.md cu referire la b1.ro.

Soția lui Borisov, ziarista Dora Cickova, a declarat că percheziția a durat patru ore, iar procurorii au confiscat documente, computerul și telefonul mobil al lui Borisov.

Fostul jurnalist a fost interogat pentru relațiile sale cu ex-generalul rus Reșetnikov și pentru rolul acestuia în campania pentru ultimele alegeri prezidențiale.

Mișcarea „Rusofili” se declară o organizație nonguvernamentală care își propune „dezvoltarea prieteniei și colaborării între Bulgaria și Rusia în baza tradițiilor istorice, valorilor creștin ortodoxe și slave”.

Printre cei interogați se află și politologul Jivko Gheorghiev, care a realizat anchete sociologice la comanda Institutului rus pentru cercetări strategice, apropiat Kremlinului.
Ancheta a fost deschisă pe 4 iulie.

Atanas Atanasov, copreședintele coaliției „Bulgaria democrată”, principalul exponent al dreptei tradiționale bulgare, consideră că aceste acuzații de spionaj ar reprezenta, de fapt, o acțiune preelectorală pusă la cale de premierul Boiko Borisov și de candidatul la postul de procuror general al Bulgariei, Gheșev, criticat de societatea civilă.

„Este o acțiune elementară de a opri pierderea de sprijin electoral din partea oamenilor cu orientare proeuropeană de dreapta. Între timp, lideri ai partidului GHERB, condus de premierul Borisov, acționează în vederea realizării unor proiecte strategice ale Rusiei în Balcani, printre care gazoductul de tranzit Turcia-Europa Centrală (...)”, a spus Atanasov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării