main logo
339

Austria are un nou cancelar, după demisia Guvernului Sebastian Kurz

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a desemnat-o, joi după-amiază, pe fosta judecătoare Brigitte Bierlein în funcţia de cancelar, în contextul crizei politice de la Viena care a condus la demisia Guvernul Sebastian Kurz.

Austria are un nou cancelar, după demisia Guvernului Sebastian Kurz

"O cunosc şi o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă şi foarte competentă. Îi încredinţez doamnei Bierlein sarcina de a forma guvernul federal", a declarat Van der Bellen, citat de agenţia de presă APA, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

În vârstă de 69 de ani, Brigitte Bierlein este de profesie judecător, iar în ultimul an a fost preşedintele Curţii Constituţionale din Austria.

Cancelarul Brigitte Bierlein ar urma să formeze un guvern de tranziţie, până la organizarea scrutinului parlamentar.

Hartwig Löger a preluat interimatul funcţiei de cancelar în Austria după demiterea Guvernului Sebastian Kurz prin moţiune de cenzură, în contextul crizei politice generate de un scandal de corupţie. 

Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moţiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moţiunea social-democrată a fost susţinută şi de Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), precum şi de mişcarea JETZT (ACUM, de stânga).

Guvernul Austriei era susţinut de o coaliţie formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertăţii. Alianţa politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertăţii în contextul scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, a demisionat din funcţia de vicecancelar al Austriei după apariţia în presă a unei înregistrări compromiţătoare care îl surprinde discutând cu un potenţial investitor rus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării