main logo
7920

Ateneul Român din București a intrat în Patrimoniul European

Începând de joi, în mod oficial, Ateneul Român din București a devenit Marcă a Patrimoniului European.

Ateneul Român din București a intrat în Patrimoniul EuropeanImagine simbol

Comisia Europeană i-a acordat acest titlu pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei. Alături de edificiul emblematic din centrul Capitalei României, au mai primit acest titlu încă șase situri culturale europene, transmite Știri.md cu Rfi.fr.

Acestea au fost selectate în 2023 și vor primi în mod oficial marca în timpul unei ceremonii care va avea loc la Anvers miercuri, 17 aprilie.

Marca Patrimoniului European este o recunoaștere a rolului esențial pe care situri sau produse culturale l-au jucat în istoria și cultura europeană, precum și în construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.

Pentru a primi Marca Patrimoniului European, siturile trebuie să îndeplinească cele trei criterii de bază: să își demonstreze semnificația europeană, să aducă la cunoștința publicului european dimensiunea lor europeană și să își demonstreze capacitatea operațională de a desfășura aceste activități.

Iar Ateneul Român îndeplinește cu brio aceste criterii. Este un edificiu marcant al orașului București. A fost construit prin subscripție publică, la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui o bibliotecă, serii de conferințe, concerte, expoziții și alte activități cultural-artistice, în cadrul misiunii sale de popularizare a culturii. Începând din 1889, Ateneul găzduiește Societatea Filarmonică Română (în prezent Filarmonica „George Enescu”).

A găzduit și găzduiește concerte ale unor mari compozitori și orchestre din Europa și, de asemenea, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale clasice din lume, Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”.

Prezența Ateneului Român pe această listă este, până la urmă, o probă a contribuției culturii române la Patrimoniul European. Și, bineînțeles, vorbește despre aspirațiile europene ale României moderne și independente de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

De asemenea, însăși Marca Patrimoniului European vine să contrazică flagrant teoriile potrivit cărora Uniunea Europeană ar călca în picioare tradiții și ar contribui la nivelarea culturală.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării