main logo
410

Atacatorul din Norvegia se convertise la islam și se radicalizase

Suspectul înarmat cu un arc şi săgeţi care a ucis cinci persoane şi a rănit alte două, miercuri, la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, se convertise la islam, iar poliția îl avea în vizor de mai mult timp, bănuindu-l de faptul că se radicalizase, a declarat joi șeful poliției din Norvegia, Ole Bredrup Sæverud.

Atacatorul din Norvegia se convertise la islam și se radicalizaseFoto: Profimedia

De asemenea, poliția norvegiană a transmis că nu exclude ca atacul să fie unul care ar putea fi catalogat drept „terorism”, notează CNN.

Un cetățean danez în vârstă de 37 de ani, care locuia în Norvegia, a fost arestat și acuzat de atacul din orașul Kongsberg, însă poliția norvegiană nu a dezvăluit ce acuzații i se impută, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

„Poliția a intrat anterior în contact cu atacatorul, inclusiv ca urmare a preocupărilor legate de radicalizare”, a declarat Sæverud în cadrul unei conferințe de presă.

Suspectul nu a apărut însă anul acesta pe radarul poliției, a indicat Sæverud, declarând că poliția „nu a primit niciun raport în 2021 cu privire la radicalizare”.

Patru femei și un bărbat au fost uciși în atacul de miercuri

„Avem câteva informații despre cele cinci persoane care au murit. Este vorba de patru femei și un bărbat, însă nimeni nu a fost încă identificat formal. Va dura ceva timp. Putem spune la acest moment doar că toate victimele aveau o vârstă cuprinsă între 50 și 70 de ani", a mai declarat șeful poliției norvegiene.

Totodată, polițiștii au indicat că au trecut doar 35 de minute de la prima sesizare către poliție referitoare la un bărbat care atacă lumea folosind un arc cu săgeți și momentul în care atacatorul a fost arestat.

Primul apel care a alertat poliția despre incident a intrat în centrul de operațiuni și a fost înregistrat la ora 18:12, a precizat Sæverud. Imediat, o patrulă a fost trimisă către locul respectiv, urmată de încă trei.

Suspectul a fost arestat la ora 18:47, timp în care au fost desfășurate 22 de patrule de poliție și au fost puse la dispoziție mai multe resurse. La momentul arestării au fost trase focuri de avertisment, a afirmat Sæverud, care a mai subliniat că atacatorul a acționat de unul singur.

Atacul asupra civililor a avut loc cu o zi înainte de instalarea noului guvern de la Oslo

Atacul asupra mai multor civili a avut loc în ajunul preluării mandatului unui nou guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, care au trimis în opoziție Partidul Conservator, formațiunea politică ce a guvernat în ultimii ani Norvegia.

Liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, va prelua joi funcția de prim-ministru. Într-o postare pe Facebook, Store a descris atacul ca pe un „act crud și brutal”.

Vorbind într-o conferință de presă organizată târziu în noapte la sediul guvernului în Oslo, fostul prim-ministru al țării, Erna Solberg, a descris evoluțiile din Kongsberg drept „îngrozitoare” și a promis că „toate resursele necesare” vor fi desfășurate pentru rezolvarea situației.

„Făptașul a comis acte oribile împotriva mai multor persoane. Este o situație foarte dramatică, care a lovit puternic societatea Kongsberg, iar evenimentele ne zguduie pe toți”, a mărturisit Erna Solberg.

Reacția Casei Regale a Norvegiei

Regele Harald al V-lea al Norvegiei și-a exprimat joi solidaritatea pentru primarul din Kongsberg, precizând într-un scurt mesaj: „restul națiunii este alături de dumneavoastră”.

„Suntem alături de rudele victimelor și suntem încărcați de sentimentul durerii”, a transmis regele Harald. Acesta a mai subliniat că se gândește la toți membrii comunității din Kongsberg, care „au experimentat faptul că mediul lor local sigur a devenit brusc un loc periculos”.

„Ne afectează pe toți când se întâmplă lucruri oribile lângă noi”, a mai punctat monarhul norvegian.

Memoria încă vie în legătură cu atacul de pe insula Utoya

Atacul din Kongsberg are loc la puțin peste un deceniu de la cel mai grav atac terorist din istoria Norvegiei.

În iulie 2011, extremistul norvegian de dreapta Anders Brevik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării