main logo
695

Armistiţiul de Anul Nou a început în estul Ucrainei

Un armistiţiu valabil în perioada Anului Nou a început în zona de conflict din estul Ucrainei la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, relatează dpa.

Armistiţiul de Anul Nou a început în estul Ucrainei

Armistiţiul a început la ora locală 00:01 (22:00) şi va rămâne în vigoare până după Crăciunul creştin-ortodox pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Acesta este ultimul dintr-o serii de armistiţii încheiate între cele două părţi. De obicei, ostilităţile reizbucnesc din nou în câteva ore, notează dpa.

Peste 10.000 de persoane, printre care şi 2.700 de civili, au fost ucise în luptele dintre separatiştii susţinuţi de Moscova şi armata ucraineană în estul ţării din 2014, potrivit unei estimări a ONU, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Uniunea Europeană priveşte anexarea Crimeii de către Rusia drept o încălcare a legii internaţionale şi insistă asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Germania şi Franţa au salutat acordul de încetare a focului. Sărbătorile ar trebui „să fie pentru ambele părţi o oportunitate de a se concentra asupra nevoilor populaţiei civile", se menţionează într-un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Angela Merkel a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin vineri seară. Cei doi lideri au discutat despre războiul din Siria şi conflictul din estul Ucrainei.

Ea a cerut eliberarea marinarilor ucraineni luaţi prizonieri luna trecută, când forţele ruse au deschis focul şi au capturat trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.

Situaţia în regiune s-a calmat între timp, dar 24 de membri ai Forţelor navele ucrainene continuă să se afle în detenţie în Rusia, unde ar putea fi condamnaţi la pedepse de până la şase ani de închisoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării