main logo
4505

Armata ucraineană contraatacă în direcția Pokrovsk

Armata ucraineană avea în rezervă patru sau cinci brigăzi, care lucrează acum în direcția Pokrovsk și desfășoară mici contraatacuri care încetinesc și resping rușii. Acum, preluarea orașului cheie Pokrovsk de către ruși, care părea zilele trecute inevitabilă, pare mai puțin probabilă.

Armata ucraineană contraatacă în direcția PokrovskImagine simbol

Publicația scrie că armata a 2-a combinată rusă - zeci de regimente și brigăzi - depășește de aproximativ patru ori forțele ucrainene din jurul Pokrovsk, care fac parte din grupul operațional-strategic Tavria, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Potrivit articolului, ucrainenii s-au retras de-a lungul axei Pokrov cel puțin de la jumătatea lunii februarie, când rușii au spart apărarea orașului fortăreață Avdiivka la capătul de est al axei.

Potrivit publicației americane, ucrainenii țineau în rezervă patru sau cinci brigăzi – fiecare având până la 2.000 de soldați și sute de echipamente. Propagandistul rus Evgheni Norin a descris aceste unități ca fiind „nedeteriorate și bine echipate”.

Forbes scrie că unele dintre aceste rezerve se alătură acum luptei de-a lungul ultimei linii de tranșee și orașe fortificate la 8-9 kilometri de Pokrovsk și rutele sale vitale de aprovizionare. „Se întâmplă exact ceea ce s-a prezis – forțele armate ucrainene au început să contraatace ”, a raportat un blogger rus. Și ajută la stabilizarea liniei din față - cel puțin deocamdată, mai spune acesta.

Rusia a încetinit brusc ritmul ofensivei de lângă Pokrovsk

Pe parcursul săptămânii trecute, armata rusă a cucerit de câteva ori mai puțin teritoriu în regiunea Pokrovsk din regiunea Donețk, potrivit datelor analiștilor și ale Ministerului rus al Apărării studiate de publicația rusă Aghestvo. Aceste constatări confirmă cuvintele comandantului șef al Forțelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, care a declarat joi că strategia Kievului de a deturna trupele rusești funcționează. Tocmai prin accelerarea mișcării armatei ruse în apropiere de Pokrovsk, Vladimir Putin a justificat în ultimele săptămâni ocuparea unei părți din regiunea Kursk de către armata ucraineană.

Într-o săptămână, trupele ruse au cucerit doar 10 km pătrați în zona Pokrovsk, conform datelor din proiectul ucrainean OSINT DeepState. În săptămâna precedentă (26 august - 1 septembrie), rușii au cuceritt 73 km pătrați de teritoriu , în perioada 19 - 25 august și din 11 până în 18 august, Rusia a preluat controlul pe 58,6 km pătrați de teritoriu.

Cel puțin pe un sector al frontului din regiunea Pokrovsk, Ucraina a reușit chiar să contraatace. Joi, 5 septembrie, Ucraina a recăpătat controlul asupra satului Nelepovka (la nord de New York). Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW), într-un raport din 6 septembrie, indică faptul că Forțele Armate ucrainene au restabilit poziții într-o altă zonă din această zonă - în Galiținovka și Mihailovka (26 km și 18 km sud-vest de Pokrovsk).

În perioada 2-6 septembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat cucerirea a patru așezări de lângă Podkrovsk - Juravka, Zavetnî, Karlovka și Skucini. Cu o săptămână mai devreme, ministerul a raportat despre cinci așezări cucerite.

Încetinirea avansului rusesc în apropiere de Pokrovsk a fost parțial compensată de accelerarea avansului în zona Ugledar. Aici Rusia a cucerit aproximativ 45 km pătrați în cinci zile. Aceasta este mai mult decât pe parcursul întregii săptămâni trecute - 32 km pătrați. Cu o săptămână mai devreme, Rusia ocupa mai puțin de 10 kilometri pătrați în această zonă. Pe 4 septembrie, Ministerul Apărării a raportat despre capturarea satului Precistovka în această zonă. Analiștii ISW consideră că ofensiva în această direcție vizează creșterea presiunii în partea de vest a regiunii Donețk, ceea ce ar trebui să contribuie la continuarea progresului Rusiei în direcția Pokrovsk.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării