main logo
326

Armata americană se pregăteşte să-şi retragă forţele din Siria

Armata americană se pregăteşte să-şi retragă forţele din Siria până la finele lui aprilie şi o parte importantă a acestora urmează să fie retrase deja până la jumătatea lui martie.

Armata americană se pregăteşte să-şi retragă forţele din SiriaArmata americană se pregăteşte să-şi retragă forţele din Siria

Un oficial al SUA a confirmat pentru Reuters termenul din aprilie, precizând că retragerea se referă şi la baza SUA de la Tanf, din apropiere de graniţa dintre Siria, Irak şi Iordania, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Preşedintele Donald Trump a anunţat în decembrie că toţi cei 2000 de militari americani vor fi retraşi din Siria, întrucât bătălia împotriva Statului Islamic (SI) este aproape câştigată. Anunţul a creat stupoare nu doar în propria administraţie, ci şi în rândurile unor aliaţi ai SUA, precum Turcia şi alianţa miliţiilor kurde şi arabe care luptă împotriva SI cu sprijinul armatei americane.

Washingtonul încearcă să ajungă la un acord cu Turcia - care consideră drept organizaţie teroristă miliţia kurdă YPG din Siria, susţinută de SUA - pentru a asigura securitatea combatanţilor YPG după retragerea forţelor americane. SUA discută de asemenea crearea unei zone-tampon de-a lungul frontierei pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei.

Întrebat de Reuters, un purtător de cuvânt din Siria al coaliţiei anti-SI conduse de SUA nu a comentat aceste informaţii, amintind că purtătorul de cuvânt al Pentagonului Sean Robertson a refuzat să discute despre programul retragerii. La rândul său, un oficial turc a menţionat că SUA nu i-au semnalat Ankarei o dată privind retragerea forţelor americane din Siria.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării