main logo
2806

Arma puțin cunoscută cu care ucrainenii doboară dronele lui Putin

Ucraina doboară din cer tot atâtea drone iraniene câte Rusia lansează ca să lovească infrastructura ucraineană, zdrobind 80 deasupra Kievului în timpul atacului surpriză lansat de trupele ruse de Anul Nou, scrie Politico.

Arma puțin cunoscută cu care ucrainenii doboară dronele lui PutinFoto: Profimedia

Cum au reușit? Potrivit oficialilor ucraineni și consilierilor de la Kiev care au vorbit pentru Politico, mare parte din merit se datorează sistemului german Gepard, un vehicul militar care lansează două șuvoaie de gloanțe cu calibrul de 35 de milimetri în înaltul cerului cu care lovesc dronele în zbor, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Berlinul a trimis 30 de astfel de sisteme în Ucraina în ultimul an; încă 7 urmează să ajungă anul acesta. Arma este practic un tun antiaerian montat pe un vehicul cu șenile și joacă un rol-cheie în distrugerea dronelor și rachetelor lansate de Rusia asupra centralelor electrice ucrainene.

Atacurile aeriene au cufundat Kievul și alte orașe în întuneric și a lăsat zeci de mii de civili fără căldură în plină iarnă.

540 de drone kamikaze distruse de ucraineni din luna septembrie 

Din luna septembrie, sistemele de apărare antiaeriană au distrus 540 de drone kamikaze iraniene, potrivit lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Gepard „este eficient împotriva acestor drone, cât și împotriva rachetelor de croazieră”, a adăugat Ihnat, „dar acest armament folosit pentru apărarea antiaeriană a forțelor terestre nu este de ajuns”.

Dat fiind volumul mare de drone și rachete pe care Rusia le aruncă asupra Ucrainei, trupele Kievului au nevoie de o gamă largă de sisteme de rachete sol-aer, atât din era sovietică, cât și din cele moderne livrate de aliații occidentali. 

Cu toate că sistemul Gepard s-a dovedit a fi foarte eficient, mai sunt multe probleme nerezolvate. O mare parte din cartușele folosite de cele două tunuri ale Gepard-ului sunt produse în Elveția, iar guvernul de acolo a refuzat Germaniei să reexporte gloanțele către Ucraina din cauza statutului ei neutru.

Cererea înaintată de ministrul german al Apărării, Chirstine Lambrecht, în luna octombrie, pentru 12.400 de cartușe a fost refuzat de elvețieni. Rheinmetall a spus că va deschide o nouă linie de producție pentru muniția de acest calibru, însă primele cartușe vor fi disponibile anul acesta.

Cum încearcă SUA să oprească livrările de drone iraniene către Rusia 

În spatele ușilor închise, la Washington, au loc discuții despre accesarea muniției din vremea Războiului Rece, depozitată în buncăre, și modernizarea ei pentru a o adapta la nevoile ucrainenilor. 

Un astfel de program a fost deja demarat: sistemele de apărare antiaeriană HAWK, demult scoase din uz, urmează să fie actualizate și trimise în Ucraina. 

În SUA, sistemele HAWK au fost înlocuite de Patriot. SUA încearcă, de asemenea, să găsească modalități de a întrerupe fluxul de drone iraniene către Rusia chiar de la sursă. 

„Căutăm moduri de a lovi producția de drone iraniene prin sancțiuni, restricții ale exporturilor și adresându-ne companiilor private ale căror componente sunt folosite în producția [dronelor]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării