286
0
Arhitect: Reconstrucția Catedralei Notre-Dame nu este posibilă în 5 ani
286
0

Fostul arhitect șef al Catedralei Notre-Dame de la Paris, Bernard Fonquernie, este sceptic că reconstrucția sarpantei, distrusă de incendiul din martie, va fi gata în cinci ani, așa cum a cerut președintele Emmanuel Macron, spunând că, din păcate, politicienii nu știu ce se întâmplă pe șantier.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la o prelegere susținută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dacă ar trebui ca sarpanta catedralei Notre-Dame să fie făcută tot din lemn sau din alte materiale moderne, Bernard Fonquernie a spus că lemnul are nevoie de o perioadă îndelungată pentru uscarea naturală, transmite Știri.md cu referire la Ziare.com.

"Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trebuie reconstruită catedrala în cinci ani. Dar, în Franța, firmele de dulgheri și de construcție sunt impozitate pe stoc, astfel că, astăzi, nu au pregătit material în depozit. Materia primă există, sunt păduri, sunt arbori seculari, nu este o problemă. Problema este că lemnul nu poate fi pus în operă decât dacă e uscat.

Pe vremuri, când s-a construit catedrala, lemnul era adus plutind pe Sena, iar prin această procedură era curățat de impurități, de insecte. Ajungea curățat și era pus la uscat. Uscarea naturală a lemnului durează un centimetru pe an, deci dacă trebuie o bucată de 60 cm grosime inseamna că avem nevoie de foarte mulți ani numai pentru uscare. 

Concluzia este că, dacă există constrângerea de cinci ani, nu este posibil să fie făcută corect reconstrucția, din pacăte politicienii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă pe șantier", a spus Fonquernie.

Potrivit acestuia, dacă nu se poate aștepta uscarea naturală a lemnului și se recurge la o uscare artificială, în uscător, pot apărea probleme.

"Lemnul care este uscat forțat absoarbe umiditate din nou și acționează ca un burete, se umflă, și se usucă apoi în mod natural în cadrul construcției. La îmbinările de la sarpantă vor apărea probleme, când lemnul se umflă, îmbinările se strâng prea mult, după care se lasă. 

Odată uscat în mod natural, rezistența în timp și caracteristicele fizice ale lemnului nu se schimbă, dovadă fiind lemnul vechi de 1.000 de ani, care era în stare perfectă în sarpanta distrusă în incendiu", a declarat fostul arhitect șef al catedralei Notre-Dame.

Arhitectul a precizat că sarpanta catedralei era din lemn, o parte provenind de la construcția începută în anul 1162, dar erau și elemente din lemn mai vechi, de dinainte de anul 1000, care fusesera folosite la fostele construcții de pe locul actualei catedrale.

Bernard Fonquernie a fost arhitect șef responsabil timp de 22 ani, în perioada 1979-2001, de catedrala Notre-Dame de Paris, fiind expert UNESCO și expert pentru Ministerul de Externe al Franței. Acesta a făcut parte dintr-un grup de arhitecți, istorici și iubitori ai patrimoniului care a vizitat România în ultima săptămână.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter