main logo
2326

Arestări în ministerul rus al Apărării: Un general, acuzat de corupție

Autoritățile ruse l-au reținut joi pe generalul de armată Pavel Popov, care a ocupat până recent funcția de viceministru al apărării, într-un dosar de corupție.

Arestări în ministerul rus al Apărării: Un general, acuzat de corupțieFoto: Profimedia

Popov a fost reținut la cererea Comitetului de anchetă al Rusiei, un parchet cu ample prerogative care se află în subordinea directă a președintelui Vladimir Putin, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Comitetul de anchetă a precizat că Popov a fost reținut pentru înșelăciune în dosarul Parcului Patrioților. Acesta este un parc cu tematică militară construit de autoritățile ruse în orașul Kubinka din regiunea Moscovei pentru a fi o atracție turistică majoră.

Începând cu 2015, aici este organizat și Forumul Tehnico-Militar „Armata”.

Anul acesta autoritățile ruse l-au arestat pe Viaceslav Ahmedov, directorul parcului, sub acuzația de deturnare de fonduri. Alături de el în acest dosar a fost arestat și maior-generalul Vladimir Șesterov.

Comitetul de anchetă al Rusiei îl acuză acum pe Popov că, fiind responsabil de dezvoltarea, întreținerea și exploatarea parcului Patrioților, s-a îmbogățit pe cheltuiala acestei instituții, acționând împreună cu Ahmedov și Șesterov.

Popov, acesta a fost unul dintre cei 4 adjuncți din cadrul ministerului apărării pe care Vladimir Putin i-a demis prin decret în data de 17 iunie a acestui an.

Popov a ocupat funcția de viceministru al apărării timp de peste un deceniu, fiind numit în 2013. Înainte de aceasta el a fost adjunctul fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu la ministerul pentru situații de urgență.

Putin l-a promovat pe Popov la rangul de general în 2015.

Val de arestări în ministerul rus al apărării

Arestarea lui Papel Popov vine în contextul unui val de anchete de corupție deschise anul acesta de procurorii ruși împotriva mai multor oficiali din domeniul Apărării.

În luna mai a fost arestat șeful Direcției principale de personal a Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Iuri Kuznețov. Un comunicat oficial a precizat că generalul, „este suspectat că a luat mită pe scară largă”.

Procurorii ruși afirmă că în timpul unei percheziții la domiciliul său, au fost confiscate peste 100 de milioane de ruble (peste un milion de euro la cursul de schimb actual), monede de aur și ceasuri de lux.

Timur Ivanov, un alt viceministrul rus al apărării, a fost și el arestat pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy.

Fomin este acuzat că a dat de mită, Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

În luna mai a fost arestat și generalul Ivan Popov, fostul comandant al armatei 58, care anterior criticase dur conducerea militară de la Moscova. Popov este acuzat de „fraudă”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării