main logo
349

Arabia Saudită l-a expulzat pe ambasadorul Canadei. Care este motivul

Arabia Saudită a anunţat că l-a expulzat pe ambasadorul Canadei la Riad, şi a suspendat toate legăturile comerciale cu Ottawa, după ce ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, s-a declarat „foarte alarmată" de arestarea de către autorităţile saudite a unei surori a activistul Raif Badawi.

Arabia Saudită l-a expulzat pe ambasadorul Canadei. Care este motivul

Riadul a explicat că a luat aceste măsuri în urma unei "imixtiuni flagrante în afacerile interne ale Regatului (saudit)". Totodată, Arabia Saudită şi-a retras propriul reprezentant diplomatic de la Ottawa, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar.

Ensaf Haidar, soţia lui Raif Badawi, locuieşte în Quebec împreună cu cei trei copii ai cuplului. Aceştia au devenit recent cetăţeni canadieni.

„Am fost informaţi de ceea ce ministrul canadian de Externe şi Ambasada canadiană în Regat (Arabia Saudită n.red) au spus despre ceea ce au numit "activişti ai societăţii civile" şi afirmăm că această atitudine negativă şi surprinzătoare este o acuzaţie incorectă", a comunicat Ministerul de Externe de la Riad printr-un mesaj pe Twitter, scrie mediafax.ro

Ottawa a încălcat legile şi procedurile juridice saudite şi a violat suveranitatea Arabiei Saudite, a mai afirmat MAE de la Riad.

„Canada va milita mereu pentru protecţia drepturilor omului, inclusiv drepturile femeilor şi libertatea de expresie în întreaga lume", a declarat Marie-Pier Baril, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe de Ottawa.

Potrivit site-ului Global Affairs, valoarea schimburilor comerciale între Canada şi Arabia Saudită s-a ridicat în anul 2016 la aproape 2,3 miliarde de dolari. În acelaşi an, Canada a exportat echipamente militare către Arabia Saudită în valoare 142,2 milioane de dolari.

Guvernul de Ottawa, condus de premierul liberal Justin Trudeau, se confruntă cu presiuni în plan intern să stopeze exporturile de echipamente militare către Arabia Saudită în contextul temerilor că armele ar putea fi folosite pentru comiterea de abuzuri în această ţară şi în Yemen.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării