main logo
297

Arabia Saudită face apel la menţinerea presiunii asupra Iranului

Arabia Saudită a făcut apel marţi la menţinerea presiunii asupra Iranului pentru a-şi înceta ''politica de destabilizare'' în regiune, apel lansat la o zi după ridicarea de către Washington a exceptărilor privind cumpărarea de petrol iranian, relatează AFP.

Arabia Saudită face apel la menţinerea presiunii asupra Iranului

Şeful diplomaţiei saudite Ibrahim al-Assaf a exprimat, într-un comunicat, satisfacţia ''totală'' a ţării sale după decizia americană, pe care a calificat-o drept ''o măsură necesară pentru a determina regimul iranian să-şi înceteze politicile de destabilizare şi de sprijin faţă de terorism în întreaga lume'', transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

El a reamintit poziţia ţării sale care face apel la ''continuarea eforturilor internaţionale pentru a obliga regimul iranian să respecte legea internaţională şi să-şi înceteze ingerinţele flagrante în afacerile interne ale altor state şi activităţile care au provocat haos şi distrugere în numeroase ţări''.

La scurt timp după anunţarea, luni, a deciziei americane, ministrul saudit al energiei Khalid al-Falih a afirmat că ţara sa este gata să asigure ''stabilitatea'' pieţei petroliere, în timp ce preşedintele SUA, Donald Trump, dădea asigurări că Riadul va compensa, împreună cu alte ţări, scăderea ofertei de petrol iranian.

SUA şi-au întărit încă de luni campania de ''presiune maximă'' pentru a determina Iranul să se conformeze, Washingtonul punând capăt derogărilor care permiteau încă unui număr de opt ţări să cumpere petrol iranian.

Potrivit Casei Albe, Trump intenţionează astfel să ''reducă la zero exporturile'' de petrol iranian şi ''să priveze regimul de principala sa sursă de venituri''.

Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia şi Grecia vor trebui să înceteze orice achiziţie de petrol iranian, dacă aceste ţări vor să evite sancţiuni americane.

Iranul a calificat aceste sancţiuni ca fiind ''ilegale'' şi a indicat că va continua ''să discute permanent'' pe această temă cu partenerii săi, îndeosebi europeni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării