main logo
457

Arabia Saudită a găzduit prima Săptămână a Modei, eveniment la care fotografii nu au avut acces

Arabia Saudită a găzduit marţi prima ediţie a evenimentului ''Săptămâna Modei'' cu prezentări destinate unui public exclusiv feminin, în contexul importantelor reforme sociale demarate de prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, informează AFP.

Arabia Saudită a găzduit prima Săptămână a ModeiArabia Saudită a găzduit prima Săptămână a Modei.

Până acum, ''Săptămâna Modei Arabe'', considerat un eveniment internaţional de acelaşi calibru cu prezentările din Paris sau Milano, se desfăşura la Dubai, capitala modei pentru ţările din regiunea Golfului, transmite Agerpres.

De acum încolo, evenimentul are încă un loc de desfăşurare, la Riad, într-o versiune la care fotografii nu au însă voie să ia parte, iar publicul va fi doar feminin.

La eveniment iau parte importanţi designeri europeni printre care Jean Paul Gaultier şi Roberto Cavalli, dar şi case de modă locale, precum cea a sauditei Arwa Al Banawi, foarte apreciată de iubitorii modei din regiune şi care prezintă o colecţie intitulată '''The Suitable Woman'' (''femeia potrivită''). O altă creatoare locală participantă este Mashael Alrajhi, ale cărei vestimentaţii sunt eliberate de bariera diferenţei de gen.

''În Arabia a existat mereu un interes pentru modă'', a explicat pentru AFP prinţesa Noura Bint Faisal Al-Saud, preşedinta onorifică a evenimentului organizat la hotelul Ritz-Carlton din Riad, în prezenţa a numeroşi creatori, persoane influente şi oficialităţi din industria modei.

''Evenimentul nostru încearcă să aducă industria modei din Arabia Saudită la un nivel la care nu a mai ajuns până acum'', a adăugat prinţesa.

O a doua ediţie a evenimentului este deja prevăzută a fi organizată în octombrie în Regatul Arabiei Saudite. În paralel, la Dubai se desfăşoară de asemenea prezentări de modă în perioada 9-12 mai.

Prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a demarat începând cu anul trecut profunde reforme sociale în acest regat ultraconservator, iar drept urmare, femeile au obţinut dreptul de a conduce autovehicule începând cu iunie 2018.

De asemenea, femeile saudite au sărbătorit ziua naţională împreună cu bărbaţii şi li s-a permis să asiste la meciuri de fotbal. În februarie, un înalt demnitar saudit a avansat ideea că femeile din Arabia saudită nu ar trebui obligate să poarte în public ''abaya'', rochia amplă tradiţională destinată să le ascundă formele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării