main logo
654

Aplicația de smartphone care ajută bărbații să-și controleze femeile

Este binecunoscut faptul că Arabia Saudită este o societate patriarhală, însă o aplicație care ajută bărbații să-și controleze mai bine femeile este deja prea mult.

Aplicația de smartphone care ajută bărbații să-și controleze femeile

Două femei care au reușit să fugă din Arabia Saudită cer Apple și Google să retragă aplicația „inumană” cu care femeile sunt monitorizate, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Maha și Wafa al-Subaie au declarat că Absher este o aplicație creată de guvernul saudit, ce susține sistemul represiv al Arabiei Saudite. Cele două au fugit de familia lor și acum cer azil în Georgia.

Aplicația cu pricina este disponibilă în Google Play Store și în App Store-ul din Arabia Saudită și le permite bărbaților să modifice sau să retragă permisiunea pentru ca rudele de sex feminin să călătorească în afara țării. Dacă pașaportul uneia dintre femei este folosit atunci bărbatul va primi o alertă prin SMS.

Prin această aplicație Absher, saudiții pot să-și reînnoiască pașapoartele, pot efectua programări și pot vedea ce amenzi au de plătit. Aceasta este gratis și a fost creată de Ministerul de Interne.

Surorile al-Subaie, care au furat telefonul tatălui lor pentru a obține pașapoarte și autorizație pentru a zbura la Istanbul, au declarat că știu zeci de alte femei care încearcă să scape de familiile abuzive.

„Dacă vor scoate aplicația, poate guvernul va face ceva”, a declarat Wafa. Mai multe grupări pentru drepturile omului, diplomați și politicieni americani și europeni au cerut de asemenea ca aplicație să fie retrasă din magazinele online.

Femeile din Arabia Saudită au nevoie de aprobarea unei rude de sex masculin pentru a lucra, pentru a se căsători sau pentru a călători.

Nici Google, nici Apple nu au răspuns până acum cererii surorilor. În schimb, Tim Cook, președintele Apple, a declarat în februarie că nu a auzit niciodată de Absher însă a promis că va analiza situația.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării