main logo
481

Apeluri şi SMS-uri mai ieftine în UE. Măsura va fi valabilă de miercuri

Un nou tarif maxim se va aplica, din data de 15 mai, pentru toate apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul Uniunii Europene, iar operatorii de telecomunicaţii vor trebui să informeze consumatorii cu privire la noile plafoane tarifare.

Apeluri şi SMS-uri mai ieftine în UE. Măsura va fi valabilă de miercuri

Astfel, consumatorii care vor efectua un apel din ţara lor în alt stat din UE vor plăti maximum 19 cenţi pe minut şi 6 cenţi pe mesaj SMS, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite Știri.md cu referire la Antena3.ro.

Normele se vor aplica din 15 mai în toate cele 28 de ţări ale UE şi, în curând, şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Tariful maxim al apelurilor este plafonat numai pentru uzul personal, adică doar pentru clienţii privaţi. Clienţii comerciali nu fac obiectul acestei reglementări a preţurilor, având în vedere faptul că mai mulţi furnizori au oferte speciale, deosebit de atractive pentru clienţii comerciali, informează Executivul comunitar.

Noile norme privind apelurile internaţionale abordează discrepanţele tarifare semnificative care existau între statele membre înaintea acestei măsuri. 

În medie, tariful standard al unui apel în interiorul UE într-o reţea fixă sau mobilă tinde să fie de trei ori mai mare decât tariful standard al unui apel naţional, iar tariful standard al unui SMS în interiorul UE îl depăşeşte de peste două ori pe cel al unui SMS naţional. În unele cazuri, tariful standard al unui apel în interiorul UE poate fi de până la zece ori mai mare decât tariful standard al apelurilor naţionale.

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017. Din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicaţiilor, un proces menit să asigure o mai strânsă coordonare între state în materie de comunicaţii electronice şi să consolideze rolul Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice.

Comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a precizat că, după eliminarea tarifelor de roaming în 2017, „E ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-un alt stat".

„Datorită acestor două acţiuni, consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci când efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate. Este una dintre numeroasele realizări concrete ale pieţei unice digitale", a adăugat Mariya Gabriel.

Un nou sondaj Eurobarometru privind apelurile internaţionale arată că patru din zece respondenţi (42%) au contactat o persoană dintr-o altă ţară a UE în ultima lună. 26% dintre respondenţi au declarat că utilizează o reţea de telefonie fixă, un telefon mobil sau sistemul de mesagerie telefonică (SMS) pentru a lua legătura cu o persoană din altă ţară a UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării