main logo
416

Apel pentru alegeri prezidenţiale libere în Venezuela

Ţările europene şi latino-americane participante joi la Montevideo (Uruguay) la prima reuniune a Grupului de contact internaţional privind Venezuela au lansat un apel la "alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile" în această ţară producătoare de petrol pentru a evita destabilizarea regiunii şi dincolo de aceasta, relatează AFP.

Apel pentru alegeri prezidenţiale libere în Venezuela

"Grupul lansează un apel la o abordare internaţională comună pentru a sprijini o soluţie paşnică, politică, democratică şi pur venezueleană a crizei, excluzând folosirea forţei, prin intermediul unor alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile, în acord cu Constituţia venezueleană", potrivit declaraţiei finale semnate de toate ţările participante, cu excepţia Boliviei şi Mexicului, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

"Cea mai mare dilemă cu care se confruntă Venezuela este cea a păcii sau războiului", a avertizat preşedintele Uruguayului, Tabaré Vazquez, în deschiderea reuniunii, "îndemnând comunitatea internaţională la prudenţă", în timp ce tensiunea politică este la maxim în ţara sud-americană.

"Este fundamental să se evite violenţa internă şi o intervenţie externă", a adăugat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, subliniind "urgenţa" situaţiei care atrage "riscul unei destabilizări şi nu doar în regiune".

Federica Mogherini şi emisari din opt ţări europene - Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia - şi cinci din America Latină - Uruguay, Costa Rica, Bolivia, Ecuador, Mexic - au participat joi la prima reuniune a Grupului de contact lansat de UE la sfârşitul lui ianuarie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării